23948sdkhjf

Så får du ett labb i världsklass

Vid Biotech Swedens event Effektiva och kreativa labb avslöjade Michael Edwards från McKinsey vad världens mest framgångsrika labb har gemensamt.
En tydlig strategi om vart man ska, projektgrupper med begåvade medarbetare från olika bakgrund och en miljö som gynnar och stimulerar till samarbeten – det är alla egenskaper som utmärker de mest framgångsrika labben i världen. Det har konsultfirman McKinsey kommit fram till genom att studera hundratals labb världen över. Vid Biotech Swedens första event för året, gårdagens Effektiva och kreativa labb på Berns i Stockholm, presenterade Michael Edwards, partner vid McKinsey i London, undersökningen och konsultfirmans analys. Förutom de redan nämnda styrkorna är också effektiv problemlösning och projektledning ytterligare framgångsfaktor.

- Den allra viktigaste faktorn visade sig vara begåvade och väl sammansatta projektgrupper. Lika mycket, om inte mer, som man satsar på nya produkter och ny teknik måste man satsa på medarbetarna, sade Michael Edwards.

Det kan till exempel handla om att ge nya medarbetare ett starkt stöd och konkreta utvecklingsplaner, men också om att uppmärksamma framgång och ge publika erkännanden.

- Man tänker ofta mycket på forskningen men inte så mycket på forskaren.

Hur står sig då svenska labb, både inom akademin och industrin i jämförelse med detta? Det gav dagen också en fingervisning om eftersom deltagarna dagarna innan eventet hade haft möjlighet att svara på en enkät om hur de själva ansåg sig prestera på en rad punkter. Resultatet visade att de i flera fall rankade sig högre än de mest framgångsrika labben i världen. Detta gällde framför allt frågor som rör personalvård: hur bra man tycker sig ta hand om nya medarbetare, att man har personliga utvecklingsplaner och mentorskapsprogram samt att man firar framgångar. På hårdare frågor om ersättning kopplad till individuella prestationer och konsekvenser för dåliga prestationer rankade sig de svenska deltagarna lägre än de mest framgångsrika labben.



Michael Edwards kollega
, Jake LaPorte, från McKinsey i USA presenterade enkätsvaren och tyckte att de var intressanta och i viss mån motsägelsefulla.

- Det är anmärkningsvärt att så många anser att det inte finns några konsekvenser för dåliga prestationer. Ni placerar er själva högt på rankinglistan vad gäller att ta hand om personal men det finns å andra sidan inga funktioner kopplade till prestation, sade Jake LaPorte.

I enkäten kunde deltagarna också sia om sin syn på framtidens modell för läkemedelsbolagen. Där var en majoritet, 50 procent, överens om att dagens modell kräver en fundamental förändring. En femtedel ansåg att det krävs fortsatta kostnadsbesparingar medan sex procent trodde att branschen kommer att återgå till tillväxt. Resterande, 25 procent, hade inget svar eller visste inte.

- Jag tror att framtiden kommer att innebära stora förändringar, inte minst vad gäller storleken på företagens labb och var de är placerade, sade Michael Edwards.

Därefter fortsatte dagen med konkreta exempel på hur svenska företag byggt upp och organiserat sin verksamhet på olika sätt för att både behålla effektivitet och främja kreativitet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125