23948sdkhjf

Medveten strategi fick prövningar till Sverige

Samtidigt som antalet kliniska studier minskat i Sverige visar Pfizers svenska gren positiva siffror. Med ett effektivare sätt att arbeta har man lyckats locka fler av moderbolagets prövningar till Sverige.
När avdelningen för kliniska prövningar inom den svenska delen av Pfizer år 2004 stod inför en omorganisation konstaterade man att endast ett fåtal av moderbolagets prövningar förlades till Sverige varje år. Inte bra nog, ansåg man, och bestämde sig för att göra något åt saken.

– Vi tog fram en strategi för att bli mer effektiva och på så sätt locka fler prövningar till Sverige, säger Ingrid Steringer, head clinical operations, med ansvar för bolagets kliniska prövningar på Pfizer Sverige .

Efter att ha analyserat hur arbetet genomförts tidigare hittade man ett antal svaga punkter, bland annat att Sverige knappt fanns med i tanken när den globala delen av företaget skulle förlägga prövningar. Lösningen blev att skapa bättre och personligare kontakt med de personer som fördelar prövningar.

– Det underlättar om man vet vem man pratar med och att de också har kontaktpersoner här i Sverige. På så vis kunde vi också förstå deras krav och önskemål bättre.

En annan svaghet som man upptäckte var att tiden det tog att komma igång med en prövning var alldeles för lång, flera månader.

– För att vara attraktivt som prövningsland är det viktigt att studierna går snabbt och smidigt att genomföra och vi hade för lång uppstartfas.

Åtgärden blev att , i stället för som tidigare ha en prövningsledare som ledde studien från start till mål, fördela uppgiften på fler personer som jobbar med specifika delar i processen.

En vinst blev bland annat att ansökningsskrivandet gick betydligt snabbare eftersom alla ansökningar numera skrivs av samma personer.

På så sätt kan de ta till sig kommentarer och synpunkter bättre än tidigare då många personer arbetade med ansökningar.



Parallellt med detta
jobbar numera en annan grupp med att hitta och kontakta lämpliga prövare i sjukvården. Sedan det nya arbetssättet infördes har uppstartsfasen kortats från 148 dagar till 80 dagar och kontakten med prövare blivit både enklare och personligare.

– När man får en studie måste man snabbt börja arbeta med den. Därför har vi byggt upp en relation med några CRO-bolag som kan våra system och processer och som vi kan hyra in om vi skulle behöva extrapersonal med kort varsel.

I dag kan Pfizer Sverige konstatera att det nya sättet att arbeta har gett resultat. Fler och fler prövningar förläggs i Sverige och förra hösten hade bolaget cirka 60 prövningar i-gång, främst i faserna II och III.

Man har också lyckats komma in på nya terapiområden som man hittills inte haft några prövningar på i Sverige.

Men omorganisationen har inte gått inte helt smärtfritt.

– När vi började arbeta på det nya sättet fanns det ett visst motstånd i organisationen eftersom alla var vana att ansvara för alla delmoment i en studie. Men nu har organisationen satt sig och alla har accepterat att arbeta så.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062