23948sdkhjf

Facket inget förtroende för Leijonborg

Vill byta ut regeringens samordnare av insatserna kring Astra Zenecas nedläggning.
I en debattartikel i Svenska Dagbladet i går förklarade de fackliga representanterna Ivar de la Cruz och Malin Linnér från Akademikerföreningen Unionen att de inte längre har förtroende för regeringens samordning runt Astra Zenecas nedläggning i Södertälje.

I artikeln framförde de kravet att regeringen ska utse en ny samordnare. Men i telefon med Biotech Sweden medger Ivar de la Cruz att frågan inte bara handlar om Leijonborg, utan att regeringen har haft ett stort ansvar.

- Efter två månader borde man ha fått en bra bild över vad branschen behöver för att kunna överleva. Det här är jättefina moderna anläggningar med utrustning för många miljoner. Man måste visa att det här är intressant att bevara för framtiden. Det handlar inte om att rädda 1200 forskare, det handlar om att ta vara på de möjligheter som lämnas över.

Men även med för lite mandat från regeringen kunde Lars Leijonborg ha gjort mer, menar Ivar de la Cruz.

- För att citera Olof Palme, politik är att vilja. Vill man så kan man skapa utrymme för det. Det ska en gammal politiker vara medveten om, att det handlar om att skapa utrymme för att skapa möjligheterna. Där tycker vi att han har brustit, vilket förmodligen har med engagemang och ledarskap att göra.

Ivar de la Cruz tycker att huvudproblemen med Lars Leijonborg som samordnare har handlat om dålig beslutsförmåga och att han har brustit både i engagemang och haft för lite kunskap i området.

- Leijonborg känns mer som en person som gärna bollar över ansvaret till andra istället för att själv ta över ledarskapet. Engagemang ska ju också visa energi på att vilja lösa frågan. Man kunde ha kommit mycket längre med att få ihop alla intressenter och organisationer och försöka få en stor bild av vad man skulle kunna göra med den här typen av möjligheter som finns nu för Södertälje.

Men något namn på en mer lämpad person att ta över rollen som samordnare har han svårt att ange.

- Det är klart att man skulle kunna nämna någon, men då kanske man missar någon som har ännu bättre förutsättningar för att klara det här. Personen måste kunna det här på bred och djup nivå och naturligtvis ha engagemang, ledarskap och få mandat i frågan. Det är en ganska komplex verksamhet som vi lämnar ifrån oss, och många stora frågor som måste föras samman till en lösning. Vi behöver någon som tar på sig huvudhatten för att ta oss ur det här på ett bra sätt.

Lars Leijonborg vill själv inte kommentera debattartikeln i Svenska Dagbladet, men anser att han har visat mycket engagemang i sin roll som samordnare.

- Jag jobbar heltid med frågan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063