23948sdkhjf

Majoriteten av projekten stannar kvar i Astra Zeneca

Men tio av de 40 tidiga forskningsprojekt som drivits på Astra Zeneca i Södertälje är öppna för försäljning eller avknoppning.
Idag forskas det på 40 olika tidiga forskningsprojekt inom Alzheimers, Parkinssons och smärta i Astrazenecas anläggning i Södertälje. Innan året är slut ska 25 av projekten ha flyttats över till den nya virtuella enheten för neurologiforskning som bildas parallellt med nedläggningen av forskningen i Södertälje. Fem projekt flyttas till andra delar av Astra Zeneca och tio projekt flyttas över till den gruppering som kallas för ”New opportunities”. Det är bland dessa tio projekt som det kan bli tal om att sälja vidare projekt till andra företag eller till anställda.

– Det finns ett stort intresse från anställda att starta egna företag och det förs diskussioner kring några av de här tio projekten, sa Gunilla Osswald på den pressträff som företaget anordnade under måndag förmiddag. Hon ansvarade tidigare för Alzheimer- och Parkinssonprojekten i Södertälje men leder nu det team som genomför nedläggningen.

De 25 projekten som flyttas över till den virtuella enheten, eller ”innovative medicines unit” som företaget själva kallar den, ska drivas vidare med hjälp av CRO:er. Om några av de uppdragen kommer att landa i Sverige kan Gunilla Osswald inte svara på.

– De 40-50 forskare som kommer att finnas kvar i den virtuella enheten kommer att ansvara för att beställa forskningen externt, och de kommer att leta leverantörer överallt.

I förra veckan godkände Astra Zenecas ledning den tidsplan som Gunillla Osswald med kollegor tagit fram. Enligt den ska de första forskningsprojekteten flyttas över till andra enheter i april och de sista vara flyttade i slutet av november.

– Den tidsplan vi har nu är tuff men realistisk, säger hon.

De projekt som hör till den senare forskningen, det vill säga alla projekt som är i fas IIb eller senare, ska flyttas över till andra enheter inom koncernen och drivas vidare av befintlig personal där. Men 40 forskare i Södertälje fick igår erbjudande om att flytta med till Mölndal för att fortsätta driva ett par av de senare forskningsprojekten vidare.

Samtidigt som själva projekten ska hanteras och flyttas vidare i organisationen pågår arbetet med att hitta ett nytt öde för lokalerna. Johan Wallin leder arbetet och för just nu diskussioner med flera olika parter.

– Vi hoppas att vi ska få till en lika bra lösning som de fick efter nedläggningen i Lund. Eftersom lokalerna är byggda för att drivas av en ägare tror jag inte på att sälja enskilda delar till olika företag. Jag prioriterar att prata med de aktörer som är intresserade av att vara del av en helhetslösning, säger han.

Trots att målet är tydligt ser han att förutsättningarna för att uppnå det i Södertälje är svårare än det var i Lund.

– Södertälje är inte en lika naturlig del av ett life science-kluster som anläggningen i Lund är. Det finns inte heller några verksamheter i närheten som är redo att expandera på samma sätt som vi sett i Lund. Dessutom ska vår produktionsanläggning vara kvar här vilket också är en speciell förutsättning, säger han.

– Men jag är ändå väldigt positiv efter de här första veckorna, det finns intresse. Det svåra är att få ihop något på mycket kort tid. Jag tror vi måste hitta ett par olika finansiärer som är intresserade av att gå ihop och skapa en gemensam lösning som andra sen kan haka på.

Många har hört av sig och visat intresse för delar av utrustningen, men ännu så länge är de förfrågningarna lågprioriterade eftersom Astra Zeneca hellre säljer hela fungerande anläggningar.

– Vi tror anläggningen lämpar sig bäst för bioteknik eller läkemedelsforskning, men även livsmedelsforsking och kemiforskning är möjliga verksamheter som skulle kunna utnyttja lokalerna.

Vad som händer om det inte finns några köpare vill Johan Wallin inte kommentera eftersom det enligt honom inte finns som ett alternativ nu.

Förhandlingarna mella n facken och Astra Zeneca angående avgångsvederlagen är färdiga och landade i samma avtal som gällde för de anställda i Lund. Det vill säga ett avgångsvederlag baserat på hur länge man arbetat i företaget, som lägst får de anställda fem månadslöner och som mest 22,5 månadslöner. Av de 1200 personer som blir uppsagda är runt en tredjedel forskarutbildade och två tredjedelar har akademisk examen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083