Scilifelab blir nationellt forskningsinstitut
Regeringen, Astra Zeneca och Wallenbergstiftelsen satsar gemensamt på att omvandla Scilifelab till ett nationellt forskningsinstitut med miljardomsättning.
– Skillnaden blir att vi nu ska serva hela Sverige med forskning. Det betyder att vi behöver öka kapaciteten ordentligt för att kunna genomföra forskning och analyser för forskare från hela landet, säger Harriet Wallberg Henriksson, rektor för Karolinska institutet.
Initialt har Knut och Alice Wallenbergs stiftelse beviljat ett anslag på 220 miljoner kronor för att bygga upp tekniklaboratorier på Scilifelab.
– Vi har varit i sådana här diskussioner ända sedan Scilifelab startade och nu har allt fallit på plats och vi gör den här satsningen, säger Peter Wallenberg Jr.
Satsningen är en engångssatsning från stiftelsen, framöver kommer varje enskild forskare att få ansöka om ytterligare medel hos stiftelsen precis som idag.
Även Astra Zeneca går in med ett femårigt samarbetsavtal med Scilifelab vilket initalt är ett så kallat ”letter of intent”. Företaget har inte förbundit sig att investera några pengar men har intentionen att satsa mellan 30 och 65 miljoner kronor per år givet att de hittar intressanta projekt.
– Vi söker hela tiden efter vetenskaplig excellens och har goda erfarenheter av att samarbeta med svensk forskning. Vi hoppas kunna hitta bra och konkurrenskraftiga projekt här, säger Anders Ekblom, vd för Astra Zeneca Sverige.
Trots att det var regeringen som stod som huvudsaklig avsändare för presskonferensen idag finns det inga besked om hur mycket extra anslag som kommer att ges till det nya institutet. Forskningsminister Jan Björklund pratade om en årlig budget mellan en halv och en miljard där ”staten kommer stå för majoriteten”. Idag har Scilifelab ett statligt anslag på 140 miljoner kronor per år, men universiteten har ansökt till regeringen om ett årligt anslag på 300 miljoner kronor per år. Besked om hur det blir kommer först i höstens forskningsproposition.
– Det är viktigt att regeringen möter upp de satsningar som presenterats idag för att det här verkligen ska bli något, säger Anders Ekblom på Astra Zeneca.
Att beskedet om ett nationellt forskningsinstitut kommer två månader efter att Astra Zeneca berättade att de ska lägga ner sin forskning i Södertälje är en slump enligt alla inblandade.
– Vi har fört de här diskussionerna länge med Scilifelab. Nu lyckades vi knyta ihop det här och det är klart att det ger en styrka när fler nu går samman och satsar samtidigt med regeringen, säger Anders Ekblom.
Enligt Harriet Wallberg Henriksson kommer Scilifelab behöva anställa en hel del personal för att kunna leverera en ökad kapacitet till hela landet. Men hon tror inte att det framförallt är forskare som kommer att anställas utan labbpersonal.
– Det kommer vara betydligt fler forskare än i dag knutna till institutet, men de kommer troligtvis inte vara anställda av Scilifelab utan fortfarande ha sin anställning på sitt universitet.
Alla inblandade var samtidigt noga med att betona att satsningen visserligen öppnar upp tjänster som forskare idag anställda på Astra Zeneca kan söka, men att det inte finns någon direkt väg mellan Astra Zeneca i Södertälje och Scilifelab. Inte heller nämndes lokalerna i Södertälje utan den nya satsningen ska byggas runt de två noderna i verksamheten som idag finns i Stockholm och Uppsala.
Ambitionen är att insitutet också ska locka till sig många internationella forskare.
– Det här ska bli ett center som lockar till sig forskare och även företag från hela världen, säger Harriet Wallberg Henriksson.