23948sdkhjf

Läkemedelsverkets generaldirektör får hård kritik

UPPDATERAD. Anonyma brevskrivare vänder sig till verkets styrelse för att uppmärksamma dem på "allvarliga missförhållanden".
Ett flertal anställda på Läkemedelsverket har i ett anonymt brev till verkets styrelse kritiserat generaldirektören Christina Åkerman för att ha orsakat missförhållanden, skriver Uppsala Nya Tidning. I brevet anger brevskrivarna flera exempel på missförhållanden som bland annat vuxenmobbing, hög omsättning på personal i ledningsgruppen, ständiga omorganisationer samt anlitande av konsulter utan riktig upphandling.

Uppsalatidningen har varit i kontakt med en av brevskrivarna, som vill vara anonym, men också med ett flertal chefer som inte står bakom brevet men som håller med i den kritik som ges. En av dem är Christian Ifvarsson som tidigare arbetat som planeringsdirektör och ställföreträdande generaldirektör.

–  Jag ställer mig bakom allt som sägs i brevet. Christina Åkerman är nyckfull och oförutsägbar och genom de ständiga bytena av personal i ledningsgruppen skaffar hon sig mycket makt. Men det blir svårt att få långsiktighet eller stabilitet i verksamheten, säger han till tidningen.

Vad gäller kritiken om anskaffandet av konsulter säger Christian Ifvarsson att Christina Åkerman handplcokade de konsulter hon ville ha trots att Läkemedelsverket redan hade andra avtal.

– Hon ville ha in vissa personer och sade till mig eller någon annan: lös det. Hon var fullt medveten om de juridiska komplikationerna som följde på hennes direktiv till oss om upphandlingen, säger han.

Även tidigare kommunikationschefen Ursula Forner ställer sig bakom kritiken.

– Allt i brevet är sant. Jag slutade för två år sedan och när jag nu hör att inget blivit bättre måste jag reagera, säger hon till tidningen.

Det är inte första gången som Christina Åkerman får kritik för sitt ledarskap sedan hon tillträdde tjänsten som generaldirektör 2008. Sedan hon börjat har myndigheten genomgått en större omorganisation och redan 2010 hade chefsgruppen om 14 personer halverats, vilket enligt Uppsalatidningen kan ha haft att göra med Åkermans ledarstil.

Christina Åkerman skriver i ett mail till Biotech Sweden att hon inte vill kommentera kritiken men påpekar att det är utmanande att leda i förändring.

- Jag har inga kommentarer om före detta medarbetares uttalanden. Läkemedelsverket har genomgått en tvingande utveckling inom områden som kritiserades av Statskontoret redan 2005 samt även av Riksrevisionen. Det är glädjande att vi har hanterat denna utmaning på bästa sätt tack vare myndighetens många kvalificerade och kompetenta medarbetare, skriver hon.

- I enlighet med vårt uppdrag från Socialdepartementet och en omvärldsanalys, som genomfördes i höstas, är vi nu inne i en fas av vidareutveckling av Läkemedelsverket internt och i våra relationer till omvärlden. Detta för att, liksom många andra myndigheter, moderniseras och bli mer öppna och utåtriktade.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063