23948sdkhjf

Nedgången har planat ut

De senaste årens tapp i kliniska prövningar har stannat upp. Antalet studier förra året var i stort sett detsamma som 2010.
Mellan 2009 och 2010 sjönk antalet ansökningar om kliniska läkemedelsprövningar till Läkemedelverket drastiskt. Nedgången var 20 procent, från 414 ansökningar till 335. Även åren innan dess visade en negativ trend. Men nedgången kan vara på väg att vända. Förra året kom det in 323 ansökningar. Det är fortfarande något färre än 2010, men skillnaden är marginell, säger Gunilla Andrew-Nielsen, enhetschef för kliniska prövningar och licenser på Läkemedelsverket.

– Det ramlade in ansökningar både i december och januari och en del av dem i januari hade lika gärna kunnat hamna på andra sidan årsskiftet.

De tidigare nedgångarna har berört alla studier i alla faser, men 2011 års siffror visar ett trendbrott. Förra året ökade antalet prövningar i både fas II och IV jämfört med 2010 med 16 respektive 18 procent.

– Till viss del tror vi att uppgången i fas II beror på beror på att fler små- och medelstora bolag nu har tagit sig fram till den utvecklingsfasen.

Vad ökningen i fas IV beror på kan dock inte Gunilla Andrew-Nielsen svara på i dagsläget. Antalet fas I-prövningar minskade dock med -30 procent förra året jämfört med 2010, troligtvis beroende på att Astra Zeneca lade sina fas I-prövningar utanför Sverige och att Quintiles lade ner sin fas I-verksamhet.

Fortfarande gjordes dock 43 fas I-prövningar så de tidiga studierna inte har lämnat Sverige för gott.

– Jag tror att det görs en hel del grundforskning och metodologiska studier i fas I och att många akademiker vill testa sina hypoteser i tidiga prövningar.



Och att tappet
för antalet kliniska läkemedelsprövningar nu verkar bromsas upp behöver enligt Gunilla Andrew-Nilesen inte vara någon tillfällig förändring.

– Det kan vara så att branschen har lärt sig att rätta mun efter matsäcken och att det är på denna nivå vi landar efter ekonomiska kriser och nedlagda företag. Big pharma kommer inte att finnas på samma sätt som tidigare, så nu måste vi anpassa oss till det nya livet.

Men även om statistiken för förra året är mer positiv än på länge visar den på en svag nedgång. På många håll drivs projekt för att attrahera klinisk forskning till Sverige. Men Gunilla Andrew-Nielsen ser att sjukvården måste få bättre möjligheter att bedriva klinisk forskning i större utsträckning.

– Det finns ett behoav av egna infrastrukturer för detta inom sjukvården. Vi förstår att det kan vara problematiskt med alla regelverk och vi ger gärna råd och utbildning för att underlätta.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11