Förvånad över kritiken
-Vi har inte fått några som helst signaler som stämmer överens med kritiken i brevet, säger Läkemedelsverkets styrelseordförande om kritiken mot Christina Åkerman.
- Det är svårt att hantera ett anonymt brev så vi har inga kommentarer kring det. Det finns inte heller någon anledning att göra något då det inte finns någon avsändare att diskutera med, säger han.
Mats Larson känner inte igen kritiken utan är tvärtom förvånad.
- Vi har god kontakt med fackförbunden på Läkemedelsverket och har inte fått några som helst signaler som stämmer överens med kritiken i brevet. Det vi har fått höra därifrån är snarare den direkta motsatsen.
För Marie Andersson som är ordförande i fackförbundet ST på Läkemedelsverket kom brevet som en överraskning, men majoriteten av deras medlemmar arbetar inom administration och avsändarna ska enligt brevet till stor del vara chefer. Dag Isaksson, nytillträdd ordförande i fackförbundsorganisationen Saco som till stor del knyter till sig chefer, hade inte heller hört något om kritiken tidigare men han tillsattes på posten efter att brevet skickats. Hans företrädare Karin Östh var dock inte förvånad.
- Jag har hört svaga rykten om missnöje tidigare men så vitt jag vet har vi aldrig fått någon konkret boll att springa på, säger hon.
Även om brevskrivarna fortfarande vill vara anonyma har ett par tidigare anställda på Läkemedelsverket gått ut och ställt sig bakom innehållet i brevet. Bland dessa finns tidigare planeringsdirektören Christian Ifvarsson och tidigare kommunikationschefen Ursula Forner. Ursula Forner har enligt Uppsala Nya Tidning dessutom varit i kontakt med Mats Larson efter att brevet blev känt för att försäkra sig om att budskapet gått fram. Men det vill Mats Larson inte kommentera.
- De personer som har uttalat sig arbetade på Läkemedelsverket för ett par år sedan och jag har inga kommentarer om det.
Även om det var ett par år sedan Christian Ifvarsson och Ursula Forner arbetade på myndigheten är kritiken inte gammal. Karin Östh berättar att hon hört kritiska rykten både nu och då.
Mats Larsson tycker att de anställda som upplever missförhållanden på Läkemedelsverket ska ta upp det, men att de ska göra det på ett lämpligare sätt.
- Att skicka ett anonymt brev är inte det bästa sättet att göra det på.
Han säger dock att Läkemedelsverket har varit inne i ett förändringsarbete och att det nu ges mer utrymme för dialog.
- Jag vill inte gå in på några detaljer men skulle vi få in signaler om dåliga arbetsförhållanden försöker vi lyssna extra mycket på det, säger han.