23948sdkhjf

TLV granskar hälsoekonomin inom medicinteknik

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket har fått i uppdrag av regeringen att bedöma om medicintekniska produkter ska ingå i förmånssystemet eller inte.
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har fått i uppdrag av regeringen att göra hälsoekonomiska bedömningar av medicinteknik. I dag finns det ingen myndighet som ser till den hälsoekonomiska aspekten inom medicintekniska produkter utan varje landsting har fått göra individuella bedömningar då de upphandlar.



I dag gör TLV
hälsoekonomiska bedömningar när det gäller läkemedel och förbrukningsartiklar och endast i viss mån produkter inom medicinteknik.

- I dag bedömer vi medicinteknik om de räknas som förbrukningsartiklar och antalet sådana produkter uppgår till uppskattningsvis 5 000. Får vi ansvar för all medicinteknik så innebär det att vi ska bedöma närmare 500 000 produkter, säger Malin Blixt, projektledare på TLV.

Till en början ska TLV utvärdera två olika medicintekniska produktområden i ett pilotprojekt och då har regeringen valt ut insulinpumpar som det ena området. Det andra produktområdet får TLV välja själva och Malin Blixt, som leder pilotprojektet, hoppas att de ska veta vilket det blir innan sommaren.

- Vi ska träffa representanter från vården och industrin och höra oss för innan vi väljer vilket område det blir, säger hon.

När det gäller TLV:s bedömningar av förbrukningsartiklar har myndigheten kritiserats för att vara oförutsägbara och att deras beslut får negativa konsekvenser för industrin såväl som för patienterna. Detta på grund av att det i dag inte finns några regler som avgör vad som räknas som en förbrukningsartikel eller inte. Ett sådant regelverk efterfrågas av både industrin och TLV och flera fall har nått domstol som nu ska avgöra hur produkterna ska kategoriseras. Ett exempel på en produkt som befinner sig i gränslandet är insulinpumpar, som nu ska testas i pilotprojektet.

- Insulinpumpar ingår än så länge i kategorin förbrukningsartiklar men vid ett möte med TLV-nämnden ska vi lämna in ett förslag om att utesluta insulinpumpar ur förmånssystemet såsom det ser ut i dag, säger Malin Blixt.

Anledningen är att TLV inte tycker att insulinpumpar kan räknas som förbrukningsartiklar då de har väldigt lång livstid.

- Bara garantitiden är fyra år och hållbarheten är ännu längre. Beroende på produkt så kan de hålla mellan ett och tio år, säger Malin Blixt.

Enligt förslaget, om det går igenom, ska insulinpumparna inte uteslutas ur förmånssystemet förrän 1 december 2013 och då ska de enligt TLV:s förhoppningar i stället kunna räknas in i systemet igen som medicinteknikprodukt.

Pilotprojektet löper på fram till den 31 oktober 2013 och därefter ska det utvärderas. Visar det sig ha gått bra kommer TLV tilldelas uppdraget att göra hälsoekonomiska bedömningar av all medicinteknik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062