23948sdkhjf

"Mycket har hänt sedan nedläggningen"

Lars Leijonborgs mandat som samordnare efter Astra Zenecas nedläggning i Södertälje går ut nästa vecka. Men många lösa trådar återstår.
Det har snart gått tre månader sedan Astra Zeneca bestämde sig för att lägga ned forskningen i Södertälje och över 1 000 anställda fick beskedet om att de skulle bli av med arbetet. Lars Leijonborg utsågs som samordnare för arbetet med att minska effekten av nedläggningen i Södertälje och i nästa vecka går hans mandat ut. Under en frågestund i riksdagen förra veckan duckade utbildningsminister Jan Björklund för att svara på om mandatet skulle förlängas eller utvidgas. Lars Leijonborg själv kan inte heller ge besked om uppdraget avslutas den 2 maj eller inte, men när Biotech Sweden når honom gör han dock klart att arbetet inte får ett definitivt slut nästa vecka.

- Det är några trådändar jag fortfarande nystar i och jag har planerade möten även efter den 2 maj, säger han.

Lars Leijonborg påpekar att mycket har hänt sedan Astra Zeneca släppte nyheten om nedläggningen.

- Dels har vi den stora satsningen på Scilifelab och dels Alzheimerfonden där 5-10 framstående forskare från Astra Zenecas Alzheimersforskning kommer att börja forska på Karolinska Institutet i Huddinge.

Han nämner också den överenskommelse som Karolinska institutet och Stockholms läns landsting gjorde i slutet av mars där de i ett gemensamt projekt ska förbättra vård, forskning och få fler kliniska prövningar till regionen. Hur mycket av det här som skett inom Lars Leijonborgs samordning vill han inte säga något om.

- Jag vill inte gå in på vilken roll jag har haft utan det viktigaste för mig är att det händer saker.

Det som tydligt kan härledas till Lars Leijonborgs samordning är enligt honom själv Vinnovas initiativ om att utreda möjligheten att upprätta två life science-institut som eventuellt skulle kunna placeras i Södertälje.

Han har även fått igång en utredning av om det skulle gå att ta tillvara på det toxikologiska laboratorium som Astra Zeneca byggt upp i Södertälje och som i dag har 250 anställda. Utredningen gjordes av affärskonsulter som har lämnat förslag på hur verksamheten skulle kunna fortsätta i egen regi.

- Om det skulle gå att bevara laboratoriet så är det i en nedbantad form. Det är få som tror det är möjligt att behålla verksamheten i den omfattning den har i dag, säger Lars Leijonborg.

Än är inga beslut tagna och det är inte heller Lars Leijonborgs mandat att ta några sådana beslut påpekar han själv.

- I huvudsak är det andra som tar besluten, säger han.

Eftersom Lars Leijonborg haft daglig kontakt med utbildningsminister Jan Björklund, som gav honom uppdraget som samordnare, har de inte avtalat om någon avrapportering i samband med att mandatet går ut. Och även om hans arbete inte upphör den 2:a maj vill han inte gå in på i vilken form arbetet kommer att fortsätta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066