23948sdkhjf

Infektion på agendan i Umeå

Richard Bergström, Efpia, och Charlotte Edlund från Läkemedelsverket diskuterade de regulatoriska kraven för nya antibiotika på en konferens i Umeå.
Spridningen av multiresistenta bakterier ökar och behovet av nya behandlingsalternativ är stort. Varje år dör cirka 25 000 människor i EU på grund av antibiotikaresistens. Vid en nyligen avslutad konferens i Umeå samlades svenska läkemedels-, bioteknik- och medicinteknikbolag, liksom representanter från myndigheter och akademi, för att diskutera den rådande situationen och alternativ för att komma vidare.

Richard Bergström, generaldirektör för den europeiska branschorganisationen Efpia, betonade att det görs mycket på EU-nivå men ansåg också att det kunde ha gått snabbare.

- Det har tagit lång tid för politikerna att förstå hur viktigt detta är, sa han.

Han konstaterade att vi fortfarande till stor del är beroende av de upptäckter som gjordes på 40-50-talen och att det finns få antibiotika i pipeline i dag. Förutom att det är ett komplicerat forskningsfält och svårt att få riskkapitalister att investera i antibiotikaprojekt gav han en känga åt de regulatoriska myndigheterna.

- Det är för hårda regulatoriska krav för antibiotika. Det borde räcka med att visa att det fungerar. Sedan skulle det kunna användas kliniskt och säkerhet och effekt studeras under tiden det används, sa Richard Bergström.

Och han fick visst medhåll av Charlotta Edlund från Läkemedelsverket.

- Som kraven har varit har de kanske varit för höga, men sedan årsskiftet har vi infört nya riktlinjer och vi är öppna för att vara flexibla vid enstaka fall. Men det är långt kvar innan vi lättar på de regulatoriska kraven för antibiotika generellt, sa hon.

Flera av konferensens deltagare konstaterade att den stora utmaningen är att hitta en fungerande affärsmodell. De nya antibiotika som utvecklas måste användas med försiktighet och innebär en begränsad inkomstkälla för företagen. Men Anders Ekblom, global utvecklingschef och vd för Astra Zeneca Sverige, poängterade att den som har ett tillräckligt bra läkemedel kommer att få betalt.

- Däremot är dagens antibiotika underbetalda och vi måste få de som betalar att förstå att ett bra antibiotika kostar, sa han.

De flesta konferensdeltagarn a var också överens om att för att komma framåt krävs fler och utökade samarbeten mellan det offentliga och det privata, att företagen poolar sina patent och upptäckter inom antibiotika och att man är öppen för andra alternativ än bakteriedödande substanser. Det senare kan till exmepel handla om nya infektionshämmande substanser, bakeriofager och immunoglobuliner

Life science-klusteret i Umeå huserar både forskning och företag inom infektionsområdet och ambitionen är att etablera sig som ett infektionskluster.

- Målet med konferensen var att samla en kritisk massa av inflytelserika personer inom området för att i förlängningen nå ut internationellt. Det skulle inte bara innebära nya och bättre läkemedel utan också en ökad export för svenska företag inom detta område, fler arbetstillfällen och ökade investeringar i svenska företag, sa Björn Ursing, Västerbotten Investment Agency, och en av arrangörerna till infektionskonferensen.



Årets möte var det
första i sitt slag men förhoppningen är att det blir ett återkommande evenemang.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062