23948sdkhjf

Osäker framtid när Invest Sweden läggs ner

Regeringens vill slå ihop Invest Sweden och Exportrådet.
Peter Bramberg, ansvarig för affärsområdet life science på Invest Sweden, ser fördelar med den kommande omorganisationen, men även potentiella hot.

– Möjligheten för oss att attrahera utländska investerare ökar eftersom vi i dag finns på fem marknader och Exportrådet finns på 60. Men det beror lite på hur den nya organisationen kommer att struktureras.

Invest Sweden hamnade under luppen förra året när verksamheten i Kina granskades. Det handlade bland annat om mygel med statistik, onormalt höga löner på Kinakontoret och fusk med tillståndshandlingar för kinesiska entreprenörer.

I augusti tillsatte regeringen en särskild granskning och utmynnade i en kritisk rapport. Otillräcklig styrning, samarbetssvårigheter och för många lågkvalitativa investeringar var några av de brister som angavs.

Regeringen reagerade med att i mars i år föreslå att Invest Sweden och Exportrådet tillsammans ska bilda ett samverkansorgan mellan staten och näringslivet med namnet Export- och investeringsrådet.

Johan Järte, vd för Sweden Bio, ifrågasätter starkt behandlingen av Invest Sweden i media.

–Det har varit en hätsk debatt som inte riktigt har bärighet i verkligheten. Invest Swedens arbete är så otroligt viktigt. Att få innovativa företag att lyckas handlar inte bara om att exportera utan även om att importera kapital och kompetenta människor till Sverige. Invest Sweden har arbetat hårt med det, vilket vi har uttryckt kristallklart i våra remissvar.

Om myndigheten ska slås ihop med Exportrådet är han mån om att det görs skarpa gränsdragningar med tydliga ansvarsområden.

–  De måste få fortsätta att jobba fokuserat med det de gjort hittills. Vi måste sälja Sverige och få in kapital, kvalificerade människor och organisationer.

Peter Bramberg framhåller vikten av att behålla en brandvägg mellan exportfrämjande och investeringsfrämjande verksamhet. Att representera en myndighet har varit en styrka och hjälpt till att öppna många dörrar, anser han.

– Det är viktigt att det även i fortsättningen upplevs som att man agerar på regeringens uppdrag. Vi har till exempel diskussioner med företagsledningar i Japan om deras strategiska forskningsplaner. Jag hoppas kunna göra det även om vi delvis ägs av utrikeshandelsföreningen.

Invest Swedens investeringsfrämjande arbete har handlat om direkta etableringar av utländska bolag i Sverige och om kapitalinvesteringar där utländska företag investerar i svenska företag. Men det kan också handla om att hjälpa företag att hitta varandra och samarbeta runt kliniska prövningar och produktutveckling. Samarbetet mellan det indiska läkemedelsbolaget Alkem Laboratories och Karo Bio är ett exempel på det, liksom Kemwells köp av Pfizers fabrik i Uppsala.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.085