Olika bud angående trenden med kliniska prövningar
Trots att Läkemedelsverkets siffror visar att nedgången i kliniska prövningar har planat ut, är Lif oroade över utvecklingen. I sin FoU-enkät efterlyser de fler åtgärder.
– Trenden som inneburit närmast en halvering av de kliniska prövningarna i Sverige sedan 2004 fortsätter, säger Anders Blanck, vd för branschorganisationen, i ett pressmeddelande.
Trenden baserar på siffror som kommer från Läkemedelsverket vilka varje år sammanställer de ansökningar som bolagen skickar in om att starta kliniska prövningar. Antalet inkomna ansökningar har minskat i flera år och även om antalet ansökningar fortsatte minska mellan 2010 och 2011 har det stora tappet som skedde mellan 2009 och 2010 nu stannat upp. Biotech Sweden har skrivit om detta tidigare och skillnaden mellan inkomna ansökningar under 2010 och 2011 var enligt Gunilla Andrew-Nielsen, enhetschef för kliniska prövningar och licenser på Läkemedelsverket, endast marginell.
– Det ramlade in ansökningar både i december 2011 och i januari 2012 och en del av dem i januari hade lika gärna kunnat hamna på andra sidan årsskiftet, sade hon i en tidigare intervju med Biotech Sweden.
Att tappet har minskat är även Lif medvetna om, men Anders Blanck är ändå orolig över utvecklingen.
– Ska man se något positivt så är det att minskningstakten har dämpats något sedan den förra mätningen, men det är en ganska klen tröst i sammanhanget. Speciellt med tanke på att vi det senaste året sett hur allt fler intressenter uppmärksammar problemet och vill göra något åt det.
Totalt kom det in 323 ansökningar om läkemedelsprövningar till Läkemedelsverket under 2011. Under 2010 var motsvarande siffra 335.