23948sdkhjf

Patienterna nobbar virtuell prövning

Förra sommaren lanserade Pfizer världens första helt virtuella kliniska prövning i USA. Men patienterna svek. Nu ska de i stället testa samma koncept i Europa.
Förra sommaren berättade Pfizer att de skulle försöka sig på att göra en helt virtuell klinisk prövning. Ambitionen var att ta fram en metod som skulle bli enklare för patienten och mycket billigare för företagen. Studien gick under namnet Remote och hade som mål att knyta till sig 600 patienter med överaktiv blåsa. Studien skulle sedan pågå i 16 veckor och undersöka effekt och säkerhet på Pfizers Detrusitol. Tanken var att patienterna skulle rekryteras via internet, registera sig och sedan därefter själva sköta sitt deltagande i den kliniska prövningen och rapportera in sina resultat.

När studien drog igång var det den första helt virtuella kliniska prövning som amerikanska läkemedelsverket FDA godkänt. Men ett drygt halvår senare kan Pfizer konstatera att studien inte gått som de hoppats.

Enligt Miguel Orri, direktör för kliniska prövningar på Pfizer, lyckades de inte rekrytera tillräckligt med patienter, något som de anser bero på att de missat att se patientens behov. Till exempel visade det sig att många patienter inte vill dela med sig av sina medicinska data över internet eftersom de oroar sig för datasäkerheten. En annan faktor som ställde till det var att många patienter som lider av överaktiv blåsa är äldre och därför inte har tillgång till en dator. Dessutom visade sig själva datasystemet vara krångligt att använda för patienten.

Men Pfizer har inte gett upp idén. Utifrån de lärdomar de dragit i USA ska de nu starta en liknande prövning i Europa. Men den här gången ska de låta ett CRO-bolag rekrytera patienterna och se till att de får hjälp att med registreringen och även löpande hjälp med att använda programmet.

Att patienterna nobbar idén att delta i en helt virtuell prövning är ingenting som förvånar Björn Bragée, smärtläkare och vd för CRO-företaget Bragee Medect Clinical Trials.

– För patienten är det mötet med vården som är valutan. Man kan inte få en relation med en patient på något annat sätt än ett möte, så helt virtuella prövningar tror jag inte på, säger han.

I mitten av mars beviljades han ett anslag på 350 000 kronor från Tillväxtverket för att utveckla en internet- och telefon­applikation med namnet forskningspatient.se. Tanken är att knyta till sig patienter som kan tänka sig att delta i kliniska prövningar. Företag och vårdgivare som ska starta en klinisk prövning ska sedan kunna komma i kontakt med patienter via sidan.

– Det viktiga när vi bygger upp det här är att vi gör det som en community där patienterna möter sina doktorer, det är där vi skiljer oss från andra liknande projekt. En del har försökt skapa något liknande men då gjort det mer eller mindre som en telefonväxel där man kopplas vidare till olika studier.

Tidigare har Björn Bragée bland annat byggt upp hemsidan Smärtgudien som har 20 000 patienter knuten till sig.

– Min erfarenhet är att när man ska knyta patienter till sig måste man vara väldigt aktiv från vårdens sida. Jag märker att så fort jag minskar min närvaro på sidorna minskar aktiviteten. Det är väldigt viktigt för patienterna med kontakt. Forskarpatient.se ska därför vara interaktiv så att patienterna får ut något av att besöka sidan, även om de inte just nu är intresserade av att delta i en klinisk studie.

Initialt räknar Björn Bragée med att de som är aktiva på Smärtguiden kommer att ligga till grund för forskarpatient.se. Men på sikt ska patienter med olika sorters diagnoser och alla läkare som håller på med kliniska prövningar kunna delta i forumen.

Precis som Pfizer nu tvingas tänka om från det helt virtuella ser Björn Bragée att all verksamhet på internet måste kompletteras med verkliga möten.

– Förutom hemsidan och appar är det bra om vi kan knyta några möten till verksamheten. Det är en annan erfarenhet jag gjort, vad du än bygger viruellt så måste det kompletteras med off line-möten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078