Vaccin mot Alzheimers gav positiv effekt
Fyra av fem försökspersoner utvecklade skydd mot sjukdomen.
Vaccinet bygger på teorin att Alzheimers sjukdom uppstår då proteinet amyloid prekursorprotein som finns i nervcellerna producerar det skadliga ämnet beta-amyloid som bildar plack och dödar hjärnceller. Novartis vaccin är utvecklat för att trigga kroppens egna immunförsvar mot beta-amyloid och ska på så vis hindra att hjärncellerna dör.
Vaccinet utvecklas i dag i klinisk fas II och testas i flera kliniska studier i bland annat USA, Kanada, Italien och Sverige. De aktuella resultaten kommer från en fas I-studie som genomförts vid två center i Sverige under ledning av professor Bengt Winblad vid Karolinska Institutet.
Studien var dubbelblind, placebokontrollerad och pågick i 52 veckor. Totalt ingick 58 patienter som diagnostiserats med mild till måttlig Alzheimers under perioden augusti 2005 till mars 2007. Patienterna delades in i två kohorter varav den första kohorten bestod av 24 patienter som fick 50 mikrogram CAD106 och sju patienter som fick placebo. I den andra kohorten fick 22 patienter 150 mikrogram CAD106 och fem fick placebo.
Resultaten visar att 16 av de 24 CAD106-behandlade patienterna i första kohorten visade upp ett ökat försvar med antikroppar, vilket innebär att 67 procent av de behandlade visade positiv effekt. I den andra kohorten var effekten tydligare. Totalt 18 av de 22 CAD106-behandlade patienterna, motsvarande 82 procent, visade positiva resultat.
Forskarna vid Karolinska Institutet påpekar att större studier behövs för att säkerställa vaccinets effekt och säkerhet. Novartis räknar med att lämna in ansökan om marknadsgodkännande för vaccinet som tidigast 2016.
Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften Lancet Neurology.