23948sdkhjf

Samarbete ska göra Norden attraktivt för kliniska prövningar

Gemensamt problem i Norden. Nu slår länderna sina kloka huvuden ihop.
Norden måste bli attraktivare för kliniska prövningar. Mer samarbete över gränserna är en väg att gå och i mitten av april arrangerades en nordisk konferens om kliniska prövningar i Stockholm.

Mönstret ser likadant ut i alla nordiska länder. De senaste åren har antalet kliniska prövningar minskat. Mellan 2002 och 2010 sjönk antalet ansökningar om kliniska studier till ländernas läkemedelsmyndigheter med cirka 30 procent.

- Det är viktigt att vi har en hög kunskapsnivå och ligger långt framme vid utvecklingen av nya läkemedel. Då får vi snabbt tillgång till nya rön, kan ta del av forskning och innovation och får tidigare tillgång till ny kunskap och bra behandlingsalternativ, säger Louise Lunt, utbildningsledare på Läkemedelsakademin.

En lösning för att åstadkomma detta är att öka samarbetet mellan de nordiska länderna, och i mitten av april arrangerade Läkemedelsakademin konferensen Clinical trials in the Nordic countries.

- Syftet med konferensen är att stärka samarbetet, ta lärdom av varandra och underlätta interaktion mellan personer som arbetar med klinsika prövningar i Norden. En förhoppning är förstås också att detta kan bidra till att stärka Norden som prövningsregion.

Ett skäl som ofta anges för att inte förlägga prövningarna här är kostnaden, men där håller inte Louise Lunt med.

- Enligt Boehringer Ingelheims siffror om kliniska prövningar som presenterades på konferensen levererade prövningarna i de nordiska länderna i snitt 20 procent mer data per investerad krona jämfört med övriga världen.

Louise Lunt framhåller även kompetensen och den goda infrastrukturen i de nordiska länderna som konkurrensfördelar.

- Vi är bra på prövningar och har bra register, en bra upparbetad sjukvård, lojala patienter och duktiga läkare och forskningssjuksköterskor med stor erfarenhet av kliniska studier.

Under de två dagarna medverkade personer från industrin, akademin, hälso- och sjukvården och de regulatoriska myndigheterna. Representanter för FDA och EMA berättade om nya riktlinjer inom det regulatoriska området och presenterade exempel på vad som görs för att underlätta prövningsarbetet i de nordiska länderna.

- I Danmark och Finland försöker man underlätta för företagen att hitta prövningsställen som har tillgång till patienter genom att skapa en enda ingång där det går att nå samtliga regioner och potentiella prövare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062