Läkemedelsverkets gd vill lägga locket på
Ska ha uttalat sig negativt om att de anställda vänt sig till medier trots att det är reglerat i svensk grundlag.
Upsala Nya Tidning har låtit två experter inom tryckfrihetsförordningen att uttala sig om Christina Åkermans utspel och dessa är mycket kritiska till hennes agerande.
- Det finns en mängd uttalanden från justitieombudsmannen och justitiekanslern om att man som myndighetsföreträdare måste ta rejält avstånd från beteenden som kan uppfattas som att man undertrycker kritik. Hennes uttalanden skapar en tystnadskultur, säger Nils Funcke, journalist och utredningssekreterare i regeringens särskilda Yttrandefrihetskommitté, till Upsala Nya Tidning.
Även Carl Gustaf Spangenberg , juridiklektor vid Uppsala universitet, delar slutsatsen.
- Jag uppfattar det här som oerhört obehagligt. Justitieombudsmannen har i beslut slagit fast att man aldrig som chef i offentlig förvaltning får göra värderande uttalanden med anledning av att någon vänt sig till medierna. Men just det gör generaldirektören här, säger han.
Våren har varit en turbulent tid för Läkemedelsverkets generaldirektör Christina Åkerman. I mitten av april lämnade anonyma brevskrivare in ett brev till styrelsen på Läkemedelsverket för att uppmärksamma dem på “allvarliga missförhållanden”. I brevet angav brevskrivarna flera exempel på missförhållanden som bland annat vuxenmobbing, hög omsättning på personal i ledningsgruppen, ständiga omorganisationer samt anlitande av konsulter utan riktig upphandling. En månad senare visade en medarbetarundersökning på myndigheten att hälften av de anställda saknar förtroende för ledningen, något som är en betydlig försämring från föregående år.