EU klubbar beslut om gemensam patentdomstol
Sista pusselbiten på plats. Enhetligt patentskydd inom EU blir verklighet även om Spanien och Italien står utanför.
- Patentdomstolen är en av två stora delar i arbetet med att få ett enhetligt patentskydd i EU. Förra året togs de flesta besluten om ett gemensamt EU-patent och det nya nu är att EU också kommit överens i den återstående stora frågan om en gemensam patentdomstol och placeringen av denna, säger Magnus Hallin, vd på patentbyrån Awapatent.
Patentdomstolen kommer att ha sitt huvudsäte i Paris men två kompletterande enheter kommer att finnas i London och München. De tre enheterna kommer att hantera patenttvister inom olika områden. Patenttvister inom områden som kemi, bioteknik, medicinteknik och läkemedel kommer att hanteras i London-enheten.
Ett fungerande EU-patent med tillhörande domstol har varit på allas önskelista sedan 70-talet. I dagsläget finns en europeisk (inte att förväxla med EU) patentkonvention med 34 stater. European Patent Office, EPO, hanterar de europeiska patentansökningarna, men så fort patenten blivit godkända omvandlas de till nationella patent. Följden är att patent måste översättas till många olika språk och eventuella tvister handläggas i respektive lands domstolar vilket fortfarande gör det hela dyrt, krångligt och svårt att överblicka.
För att mildra kostnaderna för företagen har EU därför arbetat med att få ett gemensamt patentsystem för alla medlemsländer. Målet i förslaget är patenten ska finnas på engelska, franska och tyska, något som Spanien och Italien varit negativa mot. De anser att spansk och italiensk kultur blir diskriminerade om patenten endast översätts till de utvalda språken och väljer därför att ställa sig utanför samarbetet. De gemensamma patentsystemet kommer därför att gälla 25 av EU:s i dag 27 medlemsländer, Spanien och Italien borträknat.
- Att få ett gemensamt patentskydd i EU är en stor fördel. Istället för att driva tvister i varje land och riskera att få olika beslut i olika länder, vilket är förenligt med extra kostnader, får företagen framöver enhetliga domslut, säger Magnus Hallin.
Även om den sista pusselbiten nu är på plats dröjer det till patentskyddet förverkligas.
- Det återstår en del praktiskt som ska vara på plats innan patentskyddet kan tillämpas, men planerna är att det ska vara klart till 2014, säger Magnus Hallin.