SP vill göra Astra Zenecas säkerhetsenhet till institut
Statens tekniska forskningsinstitut har på uppdrag av Vinnova tagit Ernst and Youngs rapport vidare. Nu vill de göra Astra Zenecas säkerhetsenhet till ett nytt SP-institut.
- Vi fick uppdraget av Vinnova att utveckla Ernst and Youngs förslag om att omvandla Astra Zenecas säkerhetsenhet till ett toxikologiskt laboratorium. De undersökte förutsättningarna för att bevara resurserna som finns där och nu har vi tagit vid där utredningen avslutades med målet att hitta finansiering för att driva enheten vidare, säger Krim Talia, affärsområdeschef för life science på Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP.
Efter uppföljningen konstaterar nu SP att det ett behov av ett toxikologiskt laboratorium som har anknytning till både industri och akademi. SP föreslår att laboratoriet, som går under projektnamnet Swedish institute of toxicology, SIT, blir en del av SP då det kompletterar SP:s nuvarande verksamhet. De anser att det i dag saknas ett institut med motsvarande kompetens som det som skulle kunna byggas upp med de resurser som friställs från Astra Zeneca.
SP presenterar två affärsmodeller för institutet, en kortsiktig och en långsiktig, där man kombinerar forskning med kommersiell verksamhet. I den kortsiktiga modellen föreslås institutet fokusera på kontraktsforskning i första hand men ska även erbjuda kunder uthyrning av kompetens, lokaler, utrustning och referensmaterial samt förvaring och arkivering av värdefullt provmaterial. I ett längre perspektiv föreslår SP at SIT även kan komplettera den huvudsakliga verksamheten med intäkter via licensavgifter från immaterialrätt som skapats ur forskning på institutet.
Precis som i Ernst and Youngs rapport ger SP:s modell plats för omkring 60 av de 245 forskare som i dag arbetar på enheten i Astra Zeneca.
Förslaget har presenterats i ett första möte med Miljödepartementet och enligt Krim Talia är de initialt positiva.
- De verkar förstå att behovet finns, för det gör det. Det finns enorm potential för den här typen av resurs, både i Sverige och i Europa. Efterfrågan är hög både från små och stora bolag, mycket på grund av den nya Reach-lagstiftningen, säger Krim Talia.
I början av maj lämnade SP förslag på att omvandla två andra delar inom Astra Zeneca till forskningsinstitut, ett för hållbar utveckling och ett för läkemedelsutveckling. Precis som det tidigare förslaget lider förslaget om att omvandla säkerhetsenheten till ett institut under tidspress. De uppsagda forskarna på Astra Zeneca som utgör en vital del av enheternas fortlevnad är nämligen på väg att lämna Södertäljeområdet eller i fas med att binda upp sig på nya jobb.
- Ska Sverige positionera sig inom dessa områden måste vi agera nu innan kompetensen skingras. Om vi om tre år kommer på att vi behöver dessa forskningsinstitut är det om inte försent så betydligt dyrare att starta upp dem då, säger Krim Talia.
Hoppet läggs till den kommande forsknings- och innovationspropositionen som presenteras i höst.
Hinner ni vänta tills dess?
- Vi jobbar vidare med bryggfinansiering tills vi får besked från regeringen. Universiteten i närområdet hart uttryckt intresse och vi för diskussioner med flera olika finansiärer. Även om inget är spikat än så räknar vi med att köra igång till hösten, säger Krim Talia.
Vad händer om ni inte får finansiering från regeringen?
- Då står vi inför en enorm uppförsbacke, säger Krim Talia.