23948sdkhjf

Tre röster om elitsatsningen

Blandade reaktioner då Biotech Sweden frågar runt om vad personer i branschen tycker om Jan Björklunds satsning på elitforskning.
Forsknings- och utbildningsminister Jan Björklund har tidigare deklarerat att han ämnar att satsa på spets före bredd i den kommande propositionen. I dag förklarade han närmare i en debattartikel i Dagens Nyheter hur det ska gå till . Bland annat öronmärker han tre miljarder kronor på elitforskare.

Biotech Sweden har hört sig för bland personer i branschen och frågat vad de tycker om satsningen. Reaktionen är blandad.

Charlotte Brogren, generaldirektör på Vinnova:



Vad tycker du om förslaget?


- Generellt tycker jag att förslaget är jättebra. Vi behöver elitsatsningar för att höja kvaliteten på forskare och möjlighet att locka hit internationella toppforskare för att Sverige ska ett bättre land för innovationer. Men det är inte det enda vi behöver.

Ser du några hinder med att satsa på elitforskning?

- Än så länge finns det många frågetecken kring hur det här ska gå till så vi får se hur elitsatsningen utformas. Men att ge pengar till individer med innovativa projekt så att de kan utvecklas är en god idé.

Vad andra prioriteringar skulle du vilja se?

- Elitsatsningar är bra, men vi behöver också förbättra förutsättningarna för ökad samverkan mellan akademi och näringsliv för att innovationerna ska kunna omsättas i verkligheten.

Lilly Schwieler, forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi, Karolinska institutet:

Vad tycker du om förslaget?

- Jag tror inte på att satsa stora summor på några få eller att locka utländska forskare till Sverige, vi är ett för litet land för det. Det leder bara till att forskningen blir smal och att det forskas på få områden. Självklart ska man satsa på smal forskning också men det behövs en bredare grund att utgå ifrån.



Vad finns det för hinder med den här typen av satsning?


- Jag oroas mest över att man inte ska hitta dessa forskare i Sverige att satsa på utan måste hitta forskare utomlands. Det är som att leta efter popartister i USA för att vi ska bli bättre på musik här i Sverige. Se istället till att ge de forskare som finns chansen att bli större.

Hur tycker du att regeringen ska prioritera?

- De måste se till så att många i sin tidiga karriär får hålla på med forskning. På så vis får vi en bred bas där vi kan hitta de som är kreativa och duktiga och kan gå långt.

Göran K Hansson, professor i experimentell kardiovaskulär forskning på Karolinska institutet:

Vad tycker du om Björklunds förslag om att satsa på enskilda forskare?

- Jag tycker att det är ett bra förslag, det behövs bättre karriärvägar så att våra bästa begåvningar kan få möjlighet att blomstra. De senaste tio åren har forskningsmedlen framförallt lagts på nätverk och centrumbildningar och det har varit bra men nu är det dags att satsa på enskilda forskare, det är trots allt den kreativa individen som ligger till grund för upptäckterna.

Ser du några problem med förslaget?

- Inte direkt men det är viktigt att ha i åtanke att man måste ha olika kriterier för yngre forskare och etablerade forskare. I urvalet av yngre får man vara beredd att att ta mer risker och inte titta lika mycket på publikationslistan, annars riskerar man att bara plocka ut de bästa etablerade forskarnas studenter. Satsningen bör också följas upp noga med en tuff utvärdering efter några år där man ser vilka som lyckats bra och vilka som lyckats mindre bra.

Hur tycker du att regeringen borde prioritera ?

- Linjen man lagt ut är bra med rejäla, konkurransutsatta forskningmedel till kreativa forskare. För att säkra återväxten behövs också tydliga karriärvägar för yngre forskare. Det fanns i mycket större utsträckning tidigare men har i dag nästan försvunnit. Det är även viktigt för jämställdheten, människor behöver ha möjlighet att planera sina liv och veta vilka etappmål som finns och vilka tjänster som erbjuds.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08