23948sdkhjf

Hallå där Aud Sjökvist...

... gd i regeringskansliet som nyligen utsetts till att ta fram regelverk för hur vårdpersonal ska hantera behandlingssituationer då patienten är beslutsoförmögen. Vad är syftet med utredningen?
- Syftet är i första hand att ta fram ett regelverk som ska garantera rättssäkerheten för både patienter och vårdpersonal i situationer där patienten är oförmögen att fatta beslut om behandlingar och deltagande i medicinska studier. Dels i samband med akuta sjukdomsfall men också för patienter med kroniska tillstånd som till exempel senildemens.

- I dag finns inga regler för hur personalen i vården ska agera i sammanhang där de i dag behöver patientens medgivande.

Vad ser du som din största utmaning i samband med utredningen?

- Det är absolut de etiska frågeställningarna som finns förknippade med ämnet, i synnerhet frågan om klinisk forskning. Alla är med på att man bör få bästa möjliga vård men det kan vara svårare att acceptera att man inkluderar beslutsoförmögna personer i kliniska studier. Det kommer att bli en tuff pedagogisk uppgift att förklara så att människor förstår varför det är så viktigt. I dag är det nästan omöjligt att göra studier med till exempel senildementa personer även om deras närmast anhöriga vill det.

Hur ser det ut i övriga EU?

- Det har jag ännu inte hunnit sätta mig in i än men det är en av de saker vi tänkt ta reda på i utredningen. Jag har dock hört sägas att Sverige är det enda land i EU som inte har ett regelverk för hur problemet ska hanteras. Det gör ju också att det finns mycket information att dra lärdom- och inspireras av och att vi inte behöver uppfinna hjulet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081