Entreprenörskapet är akilleshälen
En av bristerna är att det ofta saknas internationella nätverk och kontakter.
Vi började med att jämföra våra tidigare erfarenheter av investeringar i olika typer av bolag. Snart blev vi eniga om att svenska medicinteknik- och läkemedelsbolag generellt har en mycket hög innovationshöjd på sina produkter och projekt, jämfört med såväl amerikanska som europeiska bolag. Även den vetenskapliga kvaliteten är genomgående hög. Sämre ställt upplever vi att det är med entreprenörskap och marknadsmässighet. En av bristerna är att det ofta saknas både internationella nätverk och internationella erfarenheter. För framgång bör man som investerare ha detta i åtanke till exempel när man sätter samman bolagets styrelse och vill tillföra önskvärd kompetens.
Vilka förutsättningar krävs för att ha en rimlig chans att göra framgångsrika investeringar i life science-bolag? Först och främst måste bolagets projekt vila på en solid vetenskaplig grund med tydligt stöd av forskningsdata. Därutöver måste det finnas ett starkt uttalat medicinskt behov av den typ av produkt som företaget ska utveckla. Det bör vara uppenbart att konkurrerande projekt saknas eller ligger flera år efter i utvecklingen. Om dessa förutsättningar finns ska man tillsammans skapa en affärsplan där framför allt resursfrågan, det vill säga behovet av kapital analyseras. Man bör också tillsammans slå fast tydliga delmål och mål för såväl bolagets som projektens utveckling. Vi var alla överens om att det krävs oerhört mycket pengar och tar väldigt lång tid från första investering tills att bolaget kan säljas eller blir kassaflödespositivt. Som exempel kan nämnas ett medicintekniskt bolag, som jag är med och investerar i, som först nu, efter mer än tio år är kassaflödespositivt. Under resans gång har mer än en miljard kronor investerats. I planen bör också de humana resursbehoven analyseras noga. Alltför ofta kommer affärsmän och marknadsförare in för sent i bolagen. Självklart bör affärsplanen också innehålla en tydlig marknadsplan.
För investeraren eller investerarna är det av utomordentlig betydelse att man har en gemensam plan för hur man ska finansiera portföljbolaget. Det ideala är att finansieringen är säkrad för hela bolagets utveckling fram till försäljning eller positivt kassaflöde, redan innan beslut tas om investering.
Om bolaget under resans gång inte lyckas följa den gemensamma planen, svårigheter uppstår med att korrigera inom rimlig tid eller med rimliga resurser, måste man överväga att stänga ner bolaget. Alltför ofta väntar man för länge och under tiden skedmatas bolaget med småpengar. Effekten av denna metod är att utvecklingen tappar fart, medarbetarna blir omotiverade och bolaget döms till långsam förtvining. Bättre då att ta ett tydligt beslut så tidigt som möjligt.
Sammanfattningsvis, som investerare bör man satsa pengar i ett fåtal bolag och äga en tillräckligt hög andel av bolagen för att kunna påverka utvecklingen. Portföljbolagen ska ha solida projekt och en tydlig affärsplan som alla sluter upp kring, såväl ägare som ledning och styrelse. Har man gjort allt detta måste man ändå räkna med att allt tar mycket längre tid och kräver mycket mer pengar än man någonsin planerat.
Lars Ingelmark, styrelseordförande i SLS Invest