Storsatsar på life science
UPPDATERAD. Jan Björklund: "Satsningen tar den statliga forskningsfinansieringen i Sverige till historiskt höga nivåer".
- Den här satsningen tar den statliga forskningssatsningen i Sverige till historiskt höga nivåer, sa Jan Björklund.
Satsningen innefattar totalt 11,5 miljarder kronor extra till forskning och innovation under de kommande fyra åren. En av vinnarna i propositionen blev life science-området som genom en särskild satsning kommer att få 2,14 miljarder kronor under åren 2013-2016. Presskonferensen hölls på Scilifelab vid Karolinska institutet i Solna, och budskapet från alliansledarna är att life science är ett prioriterat område.
- Vi har utrymme i budgeten för att satsa på forskning och våra satsningar har en koncentration kring life science, men innebär också stora satsningar direkt till universitet och högskolor, sa statsminister Fredrik Reinfeldt under presskonferensen.
- Bara att vi lägger presskonferensen här, på Scilifelab, visar också att vi lägger starkt fokus på life science-området. Life science handlar om så mycket mer än medicinsk forskning, det handlar om att vi ska bli friskare och det är just vad Scilifelab arbetar med, la utbildningsminister Jan Björklund till.
Men det var inte bara för att exemplifiera life science som presskonferensen hölls på forskningsinstitutet. I samband med presentationen av budgetpropositionen meddelade partiledarna att Scilifelab får 150 miljoner kronor varje år de kommande tre åren och slutligen 200 miljoner kronor under 2016.
Förutom det årliga anslaget till Sciliflab vill regeringen med satsningen på Life science nå hela “spektret från grundläggande forskning till klinisk forskning”. Därför läggs pengar på bland annat ett läkemedelsinstitut, stöd till registerbaserad forskning och samordning av kliniska studier. Vad gäller läkemedelsinstitutet vill regeringen inte gå in närmare på vad exakt pengarna kommer att läggas på.
- Vi tar i dag inte ställning till var detta institut ska placeras utan tar ställning till det under hösten, sa Jan Björklund.
Vad gäller samordningen av de kliniska prövningarna svarar socialminister Göran Hägglund på frågan om det inte ligger på landstingens bord:
- Sverige är ett trögt land att få till kliniska prövningar i och vi har tappat mark inom området de senaste åren. För att vända trenden vill vi få till ett centrum som ska hjälpa till med att få till kliniska prövningar i Sverige. Vi har landstingen med oss som också sagt att de vill satsa på det här, sa han.
Budgetpropositionen går i linje med det Jan Björklund tidigare kommunicerat om att satsa på elitforskning, både vad gäller elitforskare och särskilt framstående forskningsinstitut. Från och med nästa år avsätter regeringen 175 miljoner kronor för spetsforskning inom universitet- och högskola och vartefter ska summan öka till att slutligen landa på 300 miljoner kronor 2016.
- Vi behöver forskningsinfrastruktur som lockar till sig eliten eller för all del håller den kvar i Sverige. Och för att lyckas med det kan det krävas lönenivåer som kan ses som osvenska, sa Jan Björklund.
Omkring en miljard ska under fyra år satsas på “angelägna anläggningar” såsom ljussynkotronanläggningen Max IV i Lund och den internationella forskningsanläggningen European Spallation Source, ESS. Max IV, som lagt hoppet till höstens budgetproposition, får dock inte en krona nästa år utan får statlig finansiering först 2014.