Ny fond ska finansiera utvecklingsbolag inom life science
Pascal Van Peborgh, som startat det nya riskkapitalbolaget Vanadis Capital, har 500 miljoner kronor som ska investeras i life science.
Sedan finanskrisen 2008/2009 har antalet riskkapitalinvesteringar i unga innovativa bolag minskat kraftigt i Sverige. Enligt siffror från Svenska riskkapitalförbundet investerade venture-fonderna nära sex miljarder kronor i tillväxtbolag under 2008, medan investeringarna under 2011 endast uppgick till två miljarder kronor.
Detta har lett till att många småbolag nu står med en sinande kassa och få möjligheter att ta in nytt kapital. I maj bildades riskkapitalbolaget Vanadis Capital och månaden därpå lanserade de sin första investeringsfond som helt ska fokusera på nordiska life science-bolag som kommit en bra bit på väg i innovationsprocessen.
– Vi vänder oss till innovativa life science-företag som befinner sig i mellanfasen där behovet av kapital är som störst och läget är som mest kritiskt. Vi vill fylla den lucka i finansieringskedjan som tar vid när bolagen inte längre är i start up-fasen till dess att de tecknar avtal med större bolag eller går in på börsen, säger Pascal Van Peborgh, vd i Vanadis Capital.
Bolaget siktar på att fylla fonden med 500 miljoner kronor genom pengar från institutionella investerare, pensionsfonder och stiftelser. De första investeringarna kommer som tidigast att göras 2013 då bolaget räknar med att ha fått in omkring 350 miljoner kronor. Tidpunkten för riskkapitalinvesteringar kan kännas dyster efter att branschen på senare tid sett många projekt misslyckas, men Pascal Van Peborgh är positiv.
– Riskkapital är alltid riskabelt. Om du har rätt kompetens och är rationell kan du minska risken genom att ställa rätt frågor. Träffar du rätt får du bra avkastning på investeringar i sektorn och det är också tjusningen med life science-bolagen. Vi vet att det finns bra bolag på marknaden med goda framtidsutsikter som är i akut behov av nytt kapital, säger han.
Till sin hjälp har Vanadis Capital CRO-bolaget TFS International.
– TFS träffar många innovativa företag och kände att de ville utnyttja sin branschkunskap. Partnerskapet gör att de kan erbjuda sina kunder en möjlighet till finansiering, något som få CRO:er kan idag, säger Pascal Van Peborgh.
Förutom att samla in pengar till fonden arbetar Vanadis Capital nu med att sätta ihop ett team med personer som har erfarenhet och expertis inom life science-sektorn. Klara medlemmar så här långt är bolagets styrelseordförande, Per Carendi, Pascal Van Peborgh och en representant från TFS.
Finns det risk för intressekonflikt och att TFS bara jagar kunder?
– TFS gör en förberedande validering innan de presenterar bolagen för oss, men sen är det vi som tar investeringsbesluten. För att undvika intressekonflikter så kommer deras representant i Vanadis Capitals investmentteam inte att ha en operativ roll på TFS, säger han.