23948sdkhjf

Forskarkarriären på tapeten

Omständigheterna för forskaryrket blir sämre och arbetstillfällena färre. Det gör att framtidens forskarstudenter behöver utbildas mer i riktning mot industrin för att få jobb.
Forskning som arbete har på senare tid blivit ett hett ämne, inte minst efter den senaste tidens massuppsägningar inom läkemedelsindustrin. Och med ett allt tuffare arbetsklimat i forskarvärlden finns det bara en lösning - att anpassa sig.



Samtidigt som de
stora läkemedelsbolagen gör omfattande besparingsplaner och upprepade nedskärningar begränsas möjligheterna för forskarstudenter att stanna kvar i akademin. Resultatet har blivit att antalet unga människor som genomgår avancerade utbildningar och som inte har någonstans att ta vägen ökar. Vetenskapsmässan Esof, som vanligtvis brukar fokusera på forskningsfronten och framstående forskarinsatser, riktade i år för första gången strålkastaren mot situationen för nästa generations forskare.

– Det här är ett ovanligt ämne i sådana sammanhang och det är märkligt i och med att frågan är så utbredd. Europa befinner sig i en långvarig kris med ett pressat ekonomiskt läge och det drabbar både de forskningsintensiva företagen och forskarna, sa Conor O’Carroll, från en organisation för de irländska universiteten, i ett anförande under ett av mässans karriärprogram.

Patricia Reilly, vetenskaplig rådgivare till EU-kommissionären Màire Geoghega-Quinn, anser att akademin måste bli bättre på att visa studenterna möjligheterna som finns utanför en karriärväg inom akademin.

– Det är viktigt att forskarstudenterna exponeras för industrin och andra relevanta arbetsgivare så att de ser vilka alternativ som finns. Genom att bygga upp internationella nätverk och att få kontakter på mässor som denna får studenterna ett annat utgångsläge, sa hon.

Samtidigt som industrin förändras genomgår också utbildningssystemet förändringar på sina håll. Flera lärosäten har omvandlat sina doktorandutbildningar och driver dem genom samarbeten med företag. De första utbildningarna av den typen på Irland bildades vid University of Cork.

– Vi satte oss ner med de globala företagen som har verksamheter på Irland och pratade om vilken kompetens de behöver framöver. Vi identifierade tre viktiga punkter som vi tagit till oss i utbildningsprogrammen och det har varit mycket positivt, sa Anita Maguire, chef för forskning och innovation på University of Cork, Irland.

I programmen får studenterna antingen nischkunskap inom specifika områden eller en bred kunskapsbas inom området bolagen verkar inom. Dessutom fokuserar programmen på att undervisa studenterna i färdigheter som kan överföras mellan akademi och industri, som kunskaper i projektledning och metoder och tekniker som används på företagen i dag.

– Vi utbildar inte folk till att kunna det industrin behöver i dag utan till vad de behöver om tio år, sa Anita Maguire.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065