Lööf presenterar innovationsstrategin
Regeringen satsar högt och lågt i innovationsstrategin, som ska få Sveriges innovationskraft på topp. I dag, torsdag, lades den fram.
För att lyfta innovationskraften samlar innovationsstrategin ett gäng fokusområden med åtgärder som görs bra i dag och som skulle behövas göras. Nedan följer ett axplock av innovationsstrategins stöttepelare:
Fortsatt utveckla goda förutsättningar, incitament och bra ramvillkor för entreprenörskap.
Främja positiva attityder till entreprenörskap och innovation i samhället, bland annat genom att synliggöra goda exempel och förebilder och utveckla former för mentorskap.
Fortsatt utveckla kunskap samt god praktik för ledarskap och arbetsformer för innovativa arbetsplatser och en arbetsmiljö där medarbetarnas kompetens, kreativitet och förmåga att arbeta gränsöverskridande tas tillvara.
Utveckla incitament som attraherar utländska företagare, arbetstagare, studenter, och forskare. Sveriges attraktivitet för människor med sådan kompetens som särskilt efterfrågas behöver uppmärksammas.
Fortsatt utveckla excellens i forskningen vid universitet och högskolor.
Främja utvecklingen av ledande forskningsmiljöer vid universitet och högskolor, bland annat genom rekrytering av internationellt framstående forskare.
Fortsatt utveckla förutsättningarna för universitet och högskolor att stödja forskares och studenters nyttiggörande av forskningsbaserad kunskap.
Fördjupa forskningsinstitutens samverkan med lärosäten, näringsliv och offentlig sektor på nationell och regional nivå.
Utveckla förutsättningarna för att attrahera internationella investeringar och spetskompetens för offentlig och privat forskning och utveckling.
Medverka i prioriterade forsknings- och innovationssatsningar på EU-nivå samt verka för högt svenskt deltagande inom relevanta EU-program, så att den samlade svenska medverkan bidrar till att stärka Sveriges innovationsförmåga.
Utveckla incitament som attraherar utländska företagare, arbetstagare, studenter, och forskare. Sveriges attraktivitet för människor med sådan kompetens som särskilt efterfrågas behöver uppmärksammas.
Fortsatt utveckla ramvillkor för att ge människor, företag och andra organisationer incitament att investera i innovation och ta risker för att utveckla nya lösningar och växa genom internationalisering. Detta inkluderar bland annat att se över möjligheterna att förändra skatteregler för att främja investeringar i innovationsverksamhet inklusive FoU samt attrahera investeringar till Sverige.
Fortsatt verka för ändamålsenligt och effektivt immaterialrättsligt skydd nationellt och ett väl fungerande enhetligt patentskydd och en enhetlig patentdomstol i EU.
Sträva mot att ge eget och lånat kapital som finansieringskälla mer likvärdiga skattemässiga förutsättningar.
Underlätta för små och medelstora företag med tillväxtambitioner att växa genom export och andra former av internationalisering.
Offentliga verksamheter som utifrån sina roller och ansvarsområden initierar och engagerar sig i samverkan med relevanta aktörer i innovationsprocesser för att möta angelägna samhällsutmaningar – utmaningsdriven innovation– globalt, nationellt och på regional och lokal nivå, bland annat genom innovationsupphandling.
Utveckla mer samordnade offentliga innovationsstödjande insatser med starkare fokus på kundnytta och effekter. En viktig del i detta är utvecklade former för att följa upp resultat och effekter på olika tidshorisont.
Utveckla arbetet med långsiktiga regionala strategier, inte minst med fokus på starka innovationsmiljöer, inklusive kluster.