23948sdkhjf

Insulinpump under lupp

TLV och KTH ska mäta skillnaderna på olika produkter för diabetesvård.
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har startat ett samarbete med Kungliga tekniska högskolan, KTH, för att tillsammans granska insulinpumpar och kontinuerlig glukosmätning. Detta är i linje med det regeringsuppdrag TLV fick i april tidigare i år om att göra hälsoekonomiska bedömningar av medicintekniska produkter.

- Vi är väldigt glada att få denna möjlighet till samarbete med akademin. Nu kommer vi få svar på om det är möjligt att se någon mätbar skillnad på produkterna, säger projektledare Malin Blixt och pekar på att både landstingen och diabetespatienter har efterfrågat en oberoende granskning av dessa produkter.



TLV, som tidigare
enbart granskat den hälsoekonomiska aspekten av läkemedel och förbrukningsartiklar i vården, ska fram till våren 2013 under en prövoperiod se om de framöver också ska utvärdera medicintekniska produkter. I samband med att TLV fick det nya uppdraget pekades insulinpumpar ut som en av de områden som skulle granskas under försöksperioden och därefter har TLV tillsammans med vården och industrin valt ytterligare produktområden att granska. De tillkomna produktområdena är kontinuerlig glukosmätning, hemblodtrycksmätning, luftdusch för astmatiker, implanterbar defibrillator och biventrikulär pacemaker.



Genom samarbetet ska
TLV och KTH utvärdera olika sätt att mäta skillnaderna på de olika insulinpumpar och glukosmätare som finns på marknaden. Innan TLV fick uppdraget fanns det ingen myndighet som ser till den hälsoekonomiska aspekten inom medicintekniska produkter utan varje landsting har fått göra individuella bedömningar då de upphandlar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.057