Finansoro slår hårt mot Kancera
Forskningsbolaget stöper om affärsmodellen, tar in extra kapital och rekonstruerar dotterbolaget Inovacia. 20 anställda kan beröras.
- Efterfrågan på Inovacias tjänster har ändrats mycket på grund av den globala finansoron. Vi levererar till riskkapitalfinansierade bolag och när det råder ekonomisk oro är de bland de första som stryper resurserna till att köpa in tjänster utifrån, säger Thomas Olin, vd på Kancera.
För att hantera den finansiella situationen har styrelsen i Kancera beslutat att ändra affärsmodellen där fokus läggs på ROR-projektet och organisationen ska begränsas för att minska de fasta kostnaderna. Kancera har inga anställda utan personalstyrkan sitter i dotterbolaget Inovacia där det i dagsläget arbetar 18 heltidsanställda på bolaget och två är inhyrda. I första hand ska Kanceras styrelse se över möjligheter för företagsrekonstruktion för Inovacia men om det inte lyckas kan det innebära att Inovacia säljs, avvecklas eller sätts i konkurs.
- Nu söker vi efter möjligheter att fortsätta driva Inovacia i en annan storlek. Själva eller med andra intressenter som uppskattar den kompetens som Inovacia besitter, säger Thomas Olin.
Tänker ni er samarbeten med andra bolag?
- Det ligger närmast till hands, men är det en part som går in som partner i bolaget eller om vi hittar ett sätt att samsas om resurserna återstår att se.
Kancera utvecklar läkemedelskandidater för behandling av leukemi och solida tumörer med två olika angreppssätt. ROR-projektet, som bolaget nu väljer att fokusera på, utvecklas som behandling mot kronisk lymfatisk leukemi och verkar genom att hämma tillväxtfaktorn ROR-1 som hindrar cancercellen att begå cellulärt självmord, apoptos. Substanserna i det andra projektet verkar genom att hämma enzymet PFKFB3, som visat sig minska ämnesomsättningen och tillväxten i cancerceller.
- I och med att vi nu fokuserar på ROR-projektet lägger vi PFKFB3-projektet på hyllan så länge så får vi se om vi tar fram och utvärderar det på nytt vid ett senare tillfälle, säger Thomas Olin.
Parallellt med läkemedelsprojekten utvecklar Kancera stamcellsbaserade effektmodeller som kan användas för att förutse effekt och säkerhet av cancerläkemedel innan de testas i människa. Denna del utvecklas på Karolinska institutet och är anpassad till Kanceras projekt, men enligt Thomas Olin är det inte uteslutet att tekniken kan utvecklas till att säljas även till andra bolag.
- Vi har inte sålt sådana tjänster än men det kan hända att vi utvecklar tekniken efter andra läkemedelsprojekt framöver, den idén får vi utvärdera.
Inovacias kassa består av drygt tre miljoner kronor. En summa som enligt Thomas Olin inte räcker hur länge som helst men tillräckligt för att de ska kunna hitta en lösning.
- Vi gör inte en formell företagsrekonstruktion nu utan ser över bolaget på frivillig basis för att kunna anpassa Inovacia till de finansiella förutsättningar som finns i dag. Det är inte kris än men det är nu vi måste agera, säger han.
Styrelsen i Kancera kallar nu till en extra bolagsstämma med målet att få genomföra en nyemission som kan ge bolaget 12,9 miljoner kronor före emissionskostnader. Pengarna ska gå till att driva Kancera och ROR-projektet vidare. Framöver är det tänkt att en partner ska kliva in men än finns inga sådana tidsramar.
- Vi kommer att söka efter en partner till projektet men vi har ännu inte satt några tidsramar för det. Vi kommer att börja söka en partner nästa år, säger Thomas Olin.