23948sdkhjf

Plåster nytt vapen mot resistens

Göteborgsbaserade Abigo bygger ut fabrik som gör antibakteriella förband.
Det växande problemet med antibiotikaresistenta bakterier innebär en ökande nisch för behandlingar som förebygger infektion och för snabbare diagnostikmetoder. För företaget Abigo i Göteborg, som tillverkar specialförband för infekterade sår, innebär det en investering i en ny fabrik för tio miljoner kronor.

Svårläkta sår som
trycksår, diabetessår och bensår är en utmaning för sjukvården. Bo Aronsson, överläkare på smittskyddsinstitutet berättar att det finns flera multiresistenta stammar som kan infektera sår.

– Resistensläget är inte bra, och det blir värre. Lokalbehandling är förstahandsval vid bensår och det blir desto viktigare när det inte finns fungerande antibiotika. Men vid svårare infektioner räcker inte det. Det är viktigt att nya fungerande antibiotika kommer ut på marknaden.

För gramnegativa bakterier har man för vissa infektioner snart ingen fungerande antibiotika. Del av problemet är att det finns många praktiska hinder för företag att ta fram nya antibiotika, inte minst att det ger låg kommersiell avkastning, berättar Otto Cars, professor i infektionsmedicin och ordförande i React, ett internationellt nätverk som agerar mot resistensproblemet.

– Det behövs en ny affärsmodell där samhället aktivt går in och stöttar utveckling av nya antibiotika, liksom av substanser som hindrar bakterier från att utveckla resistens. Globalt behöver vi alla dra ned på onödig användning av antibiotika så att de fortsätter fungera för svåra och livshotande infektioner.

Sedan mer än tio år tillverkar medicinteknikbolaget Abigo Medical i Göteborg ett antimikrobiellt sårförband. Idén till uppfinningen har sitt ursprung i ett samarbete mellan professorerna Stellan Hjertén från Uppsala Universitet och Torkel Wadström från Lunds Universitet. Innovationen bygger på kemiregeln ”lika löser lika”. Bakterier och svampsporer i såret fastnar på förbandets yta eftersom båda är hydrofoba. Förutom den hydrofoba ytan är även andra mekanismer involverade. De söker företaget nu patent på. Mattias Andrup, Medical Director på Abigo, berättar att en uppfångad bakterie hamnar i ett dvalliknande tillstånd och slutar dela sig.

– Genom att byta förbandet minskar mängden bakterier i såret, så att kroppen själv klarar av att läka det.

Enligt Mattias Andrup är det en fördel att bakterierna inaktiveras, istället för att dödas, det ger betydligt mindre risk för resistens.

– Vi har studier som visar att det sänker mängden bakterier till en nivå som kroppen själv kan hantera, säger Mattias Andrup.

– Vi har också sett bra läkning i en stor mängd fallstudier.

Enligt vd:n Jan Smith, som tillsammans med sin bror äger Abigo, har försäljningen av sårförbandet ökat sedan det introducerades för över tio år sedan. Abigo ska nu investera tio miljoner i att bygga ut fabriken i Askersund och behöver nyanställa personal på alla nivåer.

– Efterfrågan kommer att fortsätta öka, säger Jan Smith. | anja castensson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.074