Få läkare remitterar till kliniska prövningar i andra landsting
Läkare tycker att kliniska prövningar är viktigt, trots det är det bara en av tio som remitterar patienter över länets gränser för att delta, visar en enkät från Novartis.
– Vi ville veta om de aningar vi hade stämde och de gjorde det i stort sett, det enda som förvånade oss lite var att så många som fyra av tio sökte information om kliniska prövningar, vi trodde att den siffran var lägre, säger Enligt Eva Lindgren, medicinsk chef på Novartis.
Ett annat problem är att endast cirka en av tio läkare remitterar patienter till kliniska prövningar i andra landsting.
– Den största orsaken till det visade sig vara att man inte visste något om studien, så ett lättillgängligt register över landets kliniska prövningar skulle gynna både läkarna och deras patienter.
I andra hand angav läkarna ekonomiska skäl och tidspress.
– För att vi ska få upp antalet kliniska prövningar igen krävs det starkare incitament för att delta, både för läkare och landsting.
Undersökningar har visat att läkare som deltar i kliniska prövningar blir bättre på att dra nytta av nya behandlingar och läkemedel vilket i slutänden kommer patienterna till gagn.
Eva Lindgren tror att en av de faktorer som skapat nedgången är att den luft som tidigare fanns i sjukvårdssytemet har försvunnit.
– Vårt hälso- och sjukvårdssytem har gått över till att vara en producent av vård med otroligt slimmad organisation. Det innebär i praktiken att läkare som vill vara delaktiga i kliniska studier många gånger måste göra det på sin fritid. Det finns heller inga ekonomiska incitament för dem att delta, vilket gör att det är få läkare som väljer att vara med.