23948sdkhjf

Abbott gör dubbla framsteg

Indikationen för Humira breddas i EU och hepatit C-projekt visar positiva resultat.
Det globala läkemedelsbolaget Abbott meddelade i veckan att de planerar att skära ner i verksamheten. Mitt i det dystra beskedet kommer också två glädjebud då EU-kommissionen godkänner bolagets läkemedel Humira för en ny indikation och bolagets hepatit C-projekt visat sig vara effektivt hos 99 procent av patienterna i en klinisk fas II-studie.



Humira baserar på
den aktiva substansen adalimumab och var tidigare godkänt för behandling av bland annat reumatism, Crohns sjukdom och psoriasis. Läkemedlet är väl etablerat på marknaden men har också förknippats med en del biverkningar. Enligt Läkemedelsverkets biverkningsrapport från 2011 fanns Humira med på topp tio-listan över de läkemedel som dras med flest biverkningsrapporter i vården.

I dag, torsdag, godkände EU-kommissionen Humira även som behandling av vuxna med icke-radiografisk axial spondylartrit, en sjukdom som orsakar inflammation i rygglederna vilket kan leda till allvarlig kronisk smärta eller stelhet. I dag finns ingen adekvat behandling av sjukdomen behovet av läkemedel är stort enligt Lennart Jacobsson, professor i reumatologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

- Det tar tyvärr ofta lång tid, ibland flera år, för patienter med sjukdomar inom gruppen axiala spondylartriter att få sin diagnos och utan diagnos kan man inte ge den för patienten bästa behandlingen. Därför är det angeläget att ta patienters ryggsmärta på allvar så att dessa patienter fångas upp så tidigt som möjligt och därmed kan få en diagnos och lämplig behandling. Detta känns extra viktigt eftersom många som drabbas av dessa sjukdomar är unga vuxna i 20-30 årsåldern, säger han i ett pressmeddelande.



Godkännandet blir det
åttonde för Humira sedan läkemedlet godkändes första gången 2003.

Det andra framsteget gör Abbott på hepatit C-området. Bolagets orala behandling med en kombination av hepatit C-läkemedel visade positiva resultat i en klinisk fas II-studie. I studien gavs Abbotts proteashämmare ABT-450, polymerashämmaren ABT-333 och ABT-267 tillsammans med ribavirin under 12 veckor.

Totalt ingick 571 patienter som deltog i olika studiearmar där olika kombinationer av läkemedelskandidaterna gavs. Patientgruppen bestod av både behandlingsnaiva patienter och patienter som fått behandling tidigare men som inte svarat önskvärt.

Den studiegrupp som svarade bäst var de som fick samtliga tre läkemedelskandidater tillsammans med ribavirin. 99 procent av de behandlingsnaiva patienterna uppnådde ett bestående virologiskt svar och likaså gjorde 93 procent av de som behandlats mot hepatit C tidigare.

- Möjligheten att visa ett bestående virologiskt svar i dessa patientgrupper utan användning av interferon är ytterst uppmuntrande, säger Scott Brun, Abbotts chef över utvecklingen inom infektionssjukdomar, i ett uttalande.

Abbott är ett av flera bolag som arbetar intensivt med att ta fram en ny behandling av hepatit C som kan ersätta dagens standardbehandling med interferon som dras med både biverkningar och långa behandlingsperioder.

Läs mer om kapplöpningen mot en ny hepatit C-behandling här.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081