23948sdkhjf

Priset på läkemedel ska pressas

Större prispress på äldre originalläkemedel men tillåt avtal mellan industri och vården kring vissa nya läkemedel. Det föreslår regeringens utredare Sofia Wallström i sitt delbetänkande som lämnades över till regeringen i dag.
De 974 sidor utredning som socialminister Göran Hägglund fick ta emot i dag från utredaren Sofia Wallström innehåller flera förslag på förändringar på den svenska läkemedelsmarknaden. Mycket är relaterat till prissättningen på generika och apotekens roll och ersättning, men visst fokus ligger också på hur prissättningen påverkar forskning och innovation.



I korthet föreslår
utredningen att nya läkemedel även fortsättningsvis ska prissättas utifrån en värdebaserad prissättning, så som TLV arbetar i dag. Men efter fem år i förmånen ska TLV utvärdera priset igen och då göra en så kallad internationell referensprissättning, IRP, vilket innebär att man tittar på vad samma läkemedel kostar i ett antal andra länder. Priset på läkemedlet ska i Sverige sättas som ett snitt av vad läkemedlet kostar i Norge, Danmark, Finland, Nederländerna, Belgien och Österrike. Efter tio år i den svenska förmånen ska priset pressas ytterligare och istället sättas efter ett snitt av de tre länderna i gruppen som har lägst pris.

– Vårt förslag med fortsatt värdebaserad prissättning på nya läkemedel uttrycker en betalningsvilja för nya innovationer som visar sig vara kostnadseffektiva, sa Sofia Wallström när hon presenterade utredningen.



Genom prispressen
på äldre orignalläkemedel kommer Sverige att spara 1,9 miljarder kronor per år. Delar av pengarna som samhället sparar ska enligt förslaget istället användas till att stimulera samarbeten mellan sjukvården och industrin kring till exempel kliniska prövningar.



Enligt förslaget
ska det också blir möjligt för företag att teckna avtal direkt med landsting kring öppenvårdsläkemedel för vissa produktkategorier, till exempel för läkemedel mot reumatiska sjukdomar och multipel skleros, MS.

– Här har vi sett att det är svårt att hitta refenspriser i andra länder eftersom det är ovanligt att ha dessa läkemedel i öppenvården. Vi tror det kan finnas stor potential i möjliga samarbeten mellan sjukvården och industrin kring de här behandlingarna, sa Sofia Wallström.

Läs mer om utredningens förslag i nästa nummer av Life Science Sweden.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063