SSF får kritik i egeninitierad granskning
Stiftelsen för strategisk forskning som festat upp miljonbelopp av pengar avsedda för forskning får kritik från KVA och IVA. "Olämpliga och oförenliga med stiftelsens uppdrag", är slutsatsen i en granskningsrapport
Efter att det uppdagats att Stiftelsen för strategisk forskning använt pengar avsedda för forskningsfinansiering till marknadsföring och firanden har Kungliga vetenskapsakademien, KVA, och Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, granskat frågan. Detta efter att styrelsen i stiftelsen begärt att de ifrågasatta aktiviteterna skulle utredas.
Det hela började med Dagens Nyheters avslöjande om att forskningsfinansiären Stiftelsen för strategisk forskning lagt 9,38 miljoner kronor på marknadsföring och en stor jubileumsfest sedan 2009. Avslöjandet väckte ilska i forskarvärlden och Mattias Öberg, docent vid Karolinska institutet, skrev i en insändare till Svd Opinion att “frustrationen och misstron bland oss forskare som ägnar kvällar och helger åt att söka anslag är stor efter DN:s granskning av SSF”.
KVA och IVA har sammanställt granskningen och riktar nu hård kritik mot stiftelsen.
- Vi är kritiska till såväl jubileumsmiddagen som den PR och marknadsföring som utfördes av Micael Bindefeld. Vi bedömer dessa aktiviteter som olämpliga och oförenliga med stiftelsens uppdrag, säger Peter Nygårds, granskningskommitténs ordförande, i en kommentar.
Ansvaret läggs fullt ut på styrelsen bakom stiftelsen, även om vd varit verkställande i många delar.
I rapporten framkommer det att dåvarande vd:n på SSF kontaktade de andra löntagarfonderna som ombildades till stiftelser för 15 år sedan för att diskutera hur de kunde uppmärksamma det då kommande 15-årsjubileet. De andra ombildade löntagarfonderna avböjde dock och meddelade att de planerade att uppmärksamma jubileet i bokform eller liknande. Därefter ska vd:n, styrelseordföranden och administrativa direktör beslutat sig för att anlita Micael Bindefeldts företag för att arrangera jubileet och pr-frågorna kring detta.
I rapporten beskrivs de övriga kanslimedarbetarna ha blivit förvånade då de först fick veta att Micael Bindefelt skulle stå för marknadsföringen då de ansåg att Bindefeldt inte hade tillräckligt med kunskap om forskare och forskning. Dock var det få som invände mot att han skulle arrangera festen.
Vidare beskriver granskningskommittén i rapporten händelseförloppet för när Dagens Nyheters avslöjande nådde ljuset. Några månader efter avslöjandet lämnade vd:n Lars Rask sin post med omedelbar verkan .
“ När festen uppmärksammades av media under hösten 2012 blev det vd:s uppgift att företräda stiftelsen externt. Styrelseordföranden var dock inte nöjd med vd:s insatser, utan övertog successivt rollen att representera stiftelsen i media. Informationschefen blev direktrapporterande till styrelseordföranden. Information om medieuppmärksamheten lades på initiativ av styrelseordföranden ut på stiftelsens webbplats, men inte med bättre resultat än att felaktiga och för stiftelsen negativa uppgifter kom ut, vilket ledde till ett ingripande från Ekobrottsmyndigheten. Granskningskommitténs intervjuer ger en tydlig bild av att flera av de centrala aktörerna på SSF (administrativ direktör, vd och styrelseordföranden) försökte skydda sig själva från negativ kritik. Det går inte att beskriva ett entydigt händelseförlopp, eftersom aktörernas versioner av vad som hände skiljer sig markant åt. Kommittén kan dock konstatera är att administrativa direktören löstes ut från sin befattning och att vd i ett senare skede sade upp sig. Av intervjuerna framgår att arbetsmiljön på kansliet har varit pressad och exkluderande i denna turbulenta situation .”
Slutsatsen i rapporten är att stiftelsen, för att förhindra att liknande händelseförlopp sker igen, ska se till att ledamöterna i styrelsen ska ha kunskaper om hur stiftelser som hanterar statliga medel bör fungera samt att SSF ska omfattas av samma tillsyn som andra stiftelser.
Granskningskommittén bestod av representanter från både KVA och IVA; Peter Nygårds (ordförande), Kerstin Lidén, Åsa Söderström Jerring, Sverker Sörlin, Suzanne Wennberg och Eva Wigren; samtliga ledamöter av KVA eller IVA, samt Ylva Borgegård, granskningskoordinator.