23948sdkhjf

Så blir Mölndal som Astrazenecas nya fokus

Bra medarbetare, kompetens och förutsättningar är anledningen till att Astrazeneca behåller forskningen i Mölndal enligt Anders Ekblom, vd för Astrazeneca Sverige.
På eftermiddagen släppte Astrazeneca nyheten om att Mölndal pekas ut som en av totalt tre centrala forskningsanläggningar som läkemedelsjätten satsar på. Nyheten släpptes ut i samband med att personalen vid ett flertal av Astrazenecas anläggningar globalt samlats vid två på eftermiddagen svensk tid.

- Vi gör så här för att ge vår personal information i rätt ordning, säger Anders Ekblom, vd för Astrazeneca Sverige och chef för Astrazenecas Science and Technology Integration Office.

Astrazeneca har sedan en tid arbetat med stora strategiska förändringar och håller kapitalmarknadsdag i New York på torsdag eftermiddag svenskt tid. Dagens information är en del av den strukturella plan som släpps i sin helhet på torsdag.

- Det som vi kommer att släppa på torsdag kommer mer att gå in på förändringar vi kommer att göra vad gäller forskningen, budgeten och samarbeten, säger Anders Ekblom.

Personalförändringarna medför att 1 600 tjänster försvinner från Astrazeneca globalt, varav 1 500 tjänster beräknas försvinna från England och USA och resterande 100 tjänster från Sverige. Nedskärningarna kommer ske i Mölndal, men exakt inom vilka områden är för tidigt att säga, säger Anders Ekblom.

- Jag kan inte ge detaljer om det just nu. Det pågår förhandlingar mellan ledningen och facket och kommer bli klart om en månad eller två, säger han.

Vid anläggningen i Mölndal arbetar i dag drygt 2 000 anställda. Några större förändringar i forskningsansatsen har inte presenterats för anläggningen annat än att fokus blir på små molekyler.



Vad innebär det att Mölndal blir ett av de tre strategiska forsknings- och utvecklingscentra?


- Vi fortsätter den strategi som vi haft vid forskningsanläggningen i Mölndal som hela tiden har haft en global ansats inom andnings- och autoimmuna sjukdomar samt inom hjärta/kärl och metabolism. Det är häftigt ur ett svenskt perspektiv att en av de tre kompletta forskningsanläggningarna kommer att ligga här, säger Anders Ekblom.

Hur kommer det sig att Astrazeneca satsar på just Mölndal av alla anläggningar?

- Det finns bra medarbetare här, bra kompetenser och förutsättningar.

De största förändringarna sker i England och USA. Anläggningen i Alderley Park, England, läggs ner och likaså huvudkontoret i London. Istället kommer en helt ny anläggning i Cambridge byggas till vilken det nya huvudkontoret kommer att flyttas. Ett tusental av tjänsterna vid dessa anläggningar kommer att flyttas till nya platser.

- Precis som vid avvecklingen i Lund kommer vi att erbjuda folk att flytta med till de nya anläggningarna. Vi utgår från att tjänsteinnehavarna kommer att välja att flytta med, men självklart kan det hända att vissa inte vill det. Avvecklingen av huvudkontoret i London och forskningsanläggningen i Alderley Park kommer att slutföras först 2016 så personalen har ju tid att tänka efter, säger Anders Ekblom.

Varför väljer ni att bygga en helt ny anläggning i Cambridge, England?

- Vi har tittat mycket på var nya spännande innovationer bubblar och har identifierat området mellan Oxford, Cambridge och London som väldigt intressant.

- Vi behövde en anläggning som möjliggjorde att folk kan jobba integrerat, både vad gäller forskning och kommersiella delar, och då behövde vi lokaler som passar.

Innebär förändringen att ni kommer att släppa några forskningsprojekt?

- Nej, tvärt om. Det är snarare en fråga om att fortsätta den omstrukturering vi redan påbörjat och stärka forskningen på nya områden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063