"En lättnadens suck gick genom församlingen"
Så här säger branschen om beskedet.
- Det känns väldigt bra för Mölndals del att företaget har så stort förtroende för oss, många av medarbetarna var nervösa för att det var nedläggning det handlade om så det var en lättnadens suck som gick genom församlingen när det visade sig vara tvärt om, säger Mikael Hansson, ordförande i Unionens fackklubb på Astrazeneca i Mölndal.
Trots det glada beskedet är, enligt Mikael Hansson, känslorna i Mölndal lite blandade.
- Vi vet att ett stort antal medarbetare i USA och England kommer få gå och det gör att bägaren smalnar av för hela organisationen.
Ett hundratal arbetstillfällen kommer också att försvinna från forskningen Mölndal men vilka det är återstår att se.
- Det är inte bestämt ännu vilka tjänster som kommer att beröras men vi ska sätta oss ner och förhandla om det inom kort, säger Mikael Hansson.
Jonas Ekstrand , tillförordnad vd på branschorganisationen Sweden Bio, är också försiktigt positiv till företagets beslut.
- De stora läkemedelsbolagen inklusive Astrazeneca står inför ett stålbad globalt, deras affärsmodell håller inte så nu måste de tänka nytt och ingenting är givet. Jag känner fortfarande viss oro inför vad de globala omstruktureringarna kommer att föra med sig på längre sikt.
- Men hur som helst är det jätteroligt att företaget väljer att göra Mölndal till ett av sina tre nyckelsite, det är ett erkännande för Sverige som visar att det är ett bra land att utveckla och producera läkemedel i. Nu behöver vi ta till vara det här politiskt och jobba för att Sverige fortsätter att vara attraktivt för de stora företagen.
Ett steg i utvecklingen enligt Jonas Ekstrand är att satsa på att stötta de mindre bolagen.
- De stora bolagen blir mer och mer beroende av de små innovativa företagen, för att utvecklingen ska kunna bli långsiktig måste vi satsa brett.
Helena L Nilsson , enhetschef för forskning och utveckling på Västra Götalandregionen, hade förstått att något var på gång och följde gårdagens utvecklingen med spänning.
- Det är ett fantastiskt positivt besked för regionen som stärker oss i vår satsning på infrastruktur kring läkemedel och medicinteknik. Vi kände viss oro för att det skulle bli ett negativt besked och gjorde oss beredda på att hantera det så det här känns naturligtvis jättebra.
Varför tror du att Astrazeneca valde att satsa på Mölndal?
- Jag tror att det var en kombination av närheten till akademin här men även möjligheterna till att ha en stark koppling och samverkan med klinikerna här.
- Nu gäller det att inte slappna av utan snarare växla upp och fortsätta vara på tå och jobba för att Västra Götaland fortsätter att vara en konkurrenskraftig kommun, säger Helena L Nilsson.
Anders Blanck , vd på Lif, är också positiv till beskedet.
- I en situation där Astrazeneca koncentrerar sina forskningsinsatser till färre centra, är det mycket glädjande att företaget väljer att peka ut Mölndal som ett av tre strategiska centra. Det visar att Sverige fortfarande har en attraktivitet för högkvalitativ life science-forskning.
- Det är nu mycket viktigt att de positiva signaler som kommit det senaste året från statsmakten, främst manifesterat i regeringens forsknings- och innovationsproposition under hösten, verkligen får avtryck i hur samhället väljer att prioritera och belöna resultaten från forskning. Vad vi framför allt tänker på är att Sverige måste bli bättre på att välkomna och använda resultatet från forskning, ett område där Sverige under en följd av år har fallit i europeiska jämförelser.
- Utmaningarna är fortfarande stora, men detta är en god signal för svensk life science och ett bra besked för Mölndal, säger Anders Blanck.