Bråk om rabattavtal fortsätter
Solklart rättsläge säger både TLV och Region Skåne. Fast de tolkar lagen helt olika. Tvisten om landsting får teckna rabattavtal med läkemedelsföretag är långt ifrån avgjord.
Apoteksföreningen anmälde därför avtalet till TLV i höstas eftersom de anser att det bryter mot lagen om läkemedelsförmåner. Och i mitten av januari gav TLV dem rätt.
– I lagen står det att det är TLV som ska sätta priset inom läkemedelsförmånen, och i det här fallet försöker Region Skåne själva pressa ner priset och det är inte tillåtet, säger Inger Erlandsson, chef för apoteksavdelningen på TLV.
Enligt Inger Erlandsson råder det ingen tvekan om att det är så lagen ska läsas, men säger samtidigt att det kan vara bra att få lagen förtydligad.
– Vi tycker lagen är tydlig för vad som gäller just nu. Men det här beslutet är inget ställningstagande för eller emot om landsting ska kunna förhandla. Men om den här sortens avtal ska vara möjliga behöver lagstiftningen ses över och göras tydligare så att alla vet vad som gäller. Vi tycker det är bra att landstingen försöker hitta nya sätt att vara kostnadseffektiva på, och kan förstå att man kan läsa lagen annorlunda eftersom det inte står rent ut att landsting inte får förhandla.
Region Skåne håller inte med om TLV:s bedömning och har överklagat beslutet till förvalningsrätten.
– Vi tycker inte det är rättsligt oklart utan att TLV har tolkat lagen fel. Vi påverkar inte priset på läkemedlet, det är fortfarande TLV som sätter priset. Vi har bara avtalat om att få återbäring för en rekommendation, säger Maria Landgren, chef för Läkemedelsenheten på region Skåne.
Enligt Maria Landgren är avtalet en smart lösning för att få ännu mer läkemedel förpengarnautanattdet påverkar patienterna negativt.
– Rent medicinskt hade det precis kommit en utvärdering från TLV som sa att fem olika läkemedel var helt likvärdiga. Och eftersom vi alltid gör rekommendationer till förskrivande läkare ville vi testa om det fanns något företag som var berett att betala för det, och det fanns det. Men det är viktigt för oss att den medicinska effekten ligger till grund, det här är något vi tagit fram tillsammans medvårareumatologer.
Enligt Maria Landgren finns det fler områden där de vill göra liknande avtal, särskilt intressant är det med terapiområden som är kostsamma och förskrivs i stora volymer och där både sluten- och öppenvården är involverad.
– Vi vill kunna ta helhetsgrepp kring ett terapiområde och ha kontroll över kostnaden för hela behandlingen. Att som nu ha upphandlingskrav på slutenvårdsläkemedlen och förlita oss på TLV för öppenvårdsläkemedlen är inte logiskt, säger hon.