Läkemedelsverket bekräftar ökad risk för narkolepsi med Pandemrix
UPPDATERAD. I dag presenterades den hittills största studien kring biverkningarna av pandemivaccinet Pandemrix.
- Vi har med studien verifierat att det finns en ökad risk hos patienter där risken är störst hos patientgruppen 20 år och yngre och även en risk för patientgruppen 21-30 år, säger Ingemar Persson, professor och huvudansvarig för studien på Läkemedelsverket.
- Det vi kan se är också att risken avtar vid stigande ålder för patientgruppen, säger han.
Studien är den hittills största som undersöker samband mellan Pandemrix och uppkomsten av olika sjukdomar. Mest uppmärksammad har kopplingen varit mellan vaccinet och narkolepsi, men även ett 50-tal andra sjukdomstyper som neurologiska och autoimmuna sjukdomstillstånd har undersökts.
Ingemar Persson understryker att orsakssammanband endast kan verifieras mellan Pandemrix och narkolepsi, och att studien inte kunde ge svar på kopplingen till de andra sjukdomarna.
- Slutsats nummer ett är att studien verifierar en ökad risk för narkolepsi vid vaccination med Pandemrix. Slutsats nummer två handlar om de andra sjukdomarna vi tittat på och där kan resultaten inte leda till fastställandet av ett orsakssammanband
- Detta beror på att risktalen som var förhöjda i patientgrupperna var på för låg nivå och vi hade ingen möjlighet att särskilja effekt av vaccinet och effekt av sjukdomssymtomen.
Vidare påpekar Ingemar Persson att studien endast ser sammanband på större patientgrupper.
- Det är en stor studie, men vi kan inte utesluta att det finns skillnader på gruppnivå. Vi kan inte heller fastställa något på individnivå. Det finns det inte möjlighet till vid registerstudier.
Sedan Glaxosmithklines vaccin mot H1N1-viruset, som låg bakom den i folkmun omnämnda svininfluensan, började användas under 2009 har Läkemedelsverket genomfört tre studier för att följa upp vaccineringen. Två av dessa studier har visat att vaccinet ger en ökad risk för att utveckla narkolepsi hos barn och ungdomar. Den tredje studien undersökte vaccinets koppling till en ökad risk för att utveckla autoimmuna- och neurologiska sjukdomstillstånd och visade inga tecken på ökad risk. Dock ingick enbart patienter från Stockholms län, något som Läkemedelsverket inte anser är tillräckligt för att risken ska avfärdas.
I slutet av 2011 beslutade Läkemedelsverket att de under 2012 skulle dyka djupare i biverkningsrapporteringen från vaccinationerna med influensavaccinet Pandemrix.
Läkemedelsverket kommer nu att undersöka mekanismerna bakom riskökningen och fortsätta att studera Pandemrix biverkningsprofil, berättar Ingemar Persson under presskonferensen.