23948sdkhjf

Hämta inspiration från verkligheten!

Jag hoppas att Sveriges politiker tittade på Skavlan i mitten av januari. De som gjorde det fick nämligen möjlighet möta ett fantastiskt exempel på vad innovativ medicinteknik kan göra för den enskilda individen. Som gäst hade Fredrik Skavlan bjudit in den norska tv-profilen Birgit Skarstein, som efter en misslyckad epiduralbedövning är förlamad från midjan och neråt. Tack vare en så kallad robotdräkt berättade hon om känslan att stående få ta emot ett pris vid en stor TV-gala i Norge.

För mig som företräder de medicintekniska företagen i Sverige är det alltid lika inspirerande att på nära håll få se vad tillgången till rätt teknologi faktiskt kan åstadkomma för, i det här fallet, en förlamad kvinna.

Samtidigt står Sverige inför stora utmaningar där resurserna inte räcker till. Dagligen kan man läsa om överfyllda väntrum, brist på sjuksängar och att läkare måste neka patienter tillgång till den senaste teknologin.

Trycket ökar på vården då vi både förväntar oss och är i behov av en alltmer högkvalitativ vård. Samtidigt växer inte skatteintäkterna i den takt som krävs, då allt fler ska försörjas. Kan alla som behöver få tillgång till en robotdräkt? Låt mig få vända på det och ge ett annat perspektiv. Har vi råd att inte använda ny teknik? Det är få som känner till att, trots att vården är teknikintensiv, står medicintekniken inte för mer än cirka fem procent av den svenska sjukvårdsbudgeten.

En teknisk innovation som bidrar till att en patient rehabiliteras snabbare eller en patient som återhämtar sig fortare efter en operation och sparar in vårdpersonalens tid, är båda bättre och billigare lösningar för hela samhället.

Men för att göra vården och omsorgen mer kostnadseffektiv måste alla intressenter göra de nödvändiga förändringarna. Vårdpersonalen måste se innovativ medicinteknik som en möjlighet att utveckla vården. De medicintekniska leverantörerna måste kunna tydliggöra värdet av sin teknik. De som har betalningsansvar måste riva ner de ekonomiska murar som hindrar enskilda kliniker, sjukhus och landsting att investera i den senaste kostnadseffektiva behandlingsmetoden. Vårdenheterna måste arbeta tillsammans för att skapa produktivitet. Därför hoppas jag att politikerna tittade på Skavlan och blev inspirerade av Birgits historia. Stefan Löfven satt i intervjustolen mitt emot, så jag vet att i alla fall han har hört denna berättelse om hur allt kan ställas på ända, men också om hur tekniken ändå möjliggör ett aktivt liv. Vi behöver en bred politisk uppslutning som ser att investeringen i teknik, som hjälper patienter och brukare, faktiskt är en för samhället mycket lönsam satsning. För visst måste vi få glädjas över att våra föräldrar blir äldre, att rullstolsburna ges rörelsefrihet genom utvecklade hjälpmedel och att kroniskt sjuka får leva längre med god livskvalitet. Vi får aldrig se det som ett problem!

Anna Lefevre Skjöldebrand är vd på Swedish Medtech, branschorganisationen för svenska medicinteknikföretag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.158