Färre anställda i branschen
Antalet anställda inom life science-branschen har minskat rejält under de senaste åren. Enligt siffror som Life Science Sweden tagit fram har antalet arbetstillfällen gått ner med 17 procent på bara några år. Men en region bryter trenden.
År 2011 sysselsatte dessa bolag strax över 28 000 människor. Några år tidigare, år 2008, var motsvarande siffra 34 000. Detta innebär att sysselsättningen i life science-sektorn minskat med 17 procent på fyra år. Tittar man bara på Astra Zeneca, som är bland de största arbetsgivarna i Sverige och som för några år sedan hade stora forskningsanläggningar i både Södertälje, Lund och Mölndal, har antalet anställda gått ner med 19 procent sedan 2008. Räknas 2012 års besparingsplan in, då forskningsanläggningen i Södertälje och delar av den i Mölndal lades ner, har arbetsstyrkan minskat med 37 procent på fem år.
Också medicinteknikbolaget Gambro har gjort drastiska nedskärningar i personalstyrkan de senaste åren. Från att ha 10 599 anställda 2008 har arbetskraften minskats med 31 procent, bland annat genom att bolaget flyttar stora delar av tillverkningen utomlands.
Uppsalabaserade Pharmacia Holding har under den senaste fyraårsperioden tappat en tredjedel av sin personalstyrka. 2011 arbetade 2 122 personer os-den forna läkemedelsjätten vilket är betydligt mindre än de 3034 som jobbade där fyra år tidigare. Även medicinteknikbolaget St Jude Medical, i Järfälla utanför Stockholm, har dragit ner och nära nog halverat sin personal. Under 2011 stod 199 personer kvar med en anställning inom bolagets verksamhet i Sverige.
Men det har inte bara varit dystert i Uppsala-Stockholmsregionen. Regionen, som är Sveriges största inom life science-sektorn,
har en del positiva siffror att redovisa också. I en undersökning som gjordes på uppdrag Stockholm-Uppsala Life Science, SULS, visade det sig att Uppsala skiljer sig från tendensen som kan ses i övriga landet.
– Det vi kunde se i undersökningen var att Uppsalaklustret är den region som gått bra i utvecklingen. Där ökar antalet anställda i regionen i stället för att gå ner som övriga landet, säger Daniel Hallencreutz från analysföretaget Kontigo som utförde undersökningen.
Bara i Uppsala har antalet anställda inom life science-
industrin ökat med 15 procent mellan 2003-2010.
Till detta finns flera orsaker, menar Daniel Hallencreuz och nämner några.
–Det handlar om en kombination av orsaker. Dels har det funnits en del lyckosamma företag i regionen som lyckats växa under perioden. Dels finns det stora företag som Q-Med, Phadia och GE Healthcare som ligger i ett segment som inte varit lika utsatta för konjunkturpåverkan, säger han.