Konsulten är här för att stanna
Den osäkra marknaden får bolagen att i allt större utsträckning välja inhyrda konsulter i stället för att anställa fast personal. Även om lösningarna ser olika ut för olika bolag är en sak säker, konsult- och bemanningsbranschen kommer att fortsätta växa.
– Outsourcing är helt klart en trend eftersom företag ibland tvingas fatta drastiska beslut. En omorganisation tar mellan sex och tolv månader att genomföra och under den tiden är det lätt att tappa fart, då kan outsourcing av vissa delar av personalstyrkan vara en bättre lösning.
MSD, som är ett av världens största läkemedelsbolag, har också tvingats anpassa sig till marknaden. Men i stället för att
stänga anläggningar har företaget valt att lyfta ut större delen av sin enhet för kliniska prövningar och låtit den gå över till kontraktsföretaget Covance.
– Vår pipeline fluktuerar ganska mycket så ibland behöver vi vara fler och ibland färre. Grundat på det tog företagets centrala ledning ett beslut att bara behålla projektledarna för kliniska projekt i företaget och låta kliniska prövningsledare och assistenter gå över till Covance, säger Katrin Moeschlin. Det är ett sätt för MSD att fortsätta vara en stor spelare i Sverige avseende kliniska prövningar vilket också bidrar till Sveriges attraktionskraft.
Enligt Katrin Moeschlin blev inte bytet av arbetsgivare så dramatiskt för dem som berördes och ingen blev heller av med sitt jobb.
– Det är klart att det innebar vissa förändringar, till exempel har de som nu är konsulter inte samma tillgång till pipeline-information som tidigare, men när de jobbar i ett pågående projekt så är de här på företaget hela tiden precis som när de var anställda på MSD. Vi har samarbetat med Covance i många år så steget blev inte så stort in i den organisationen.
Strukturförändringen att lägga ut CRO-verksamheten har genomförts globalt i MSD:s organisation i samråd med CRO-bolag och hittills har det i de västerländska bolagen fallit väl ut. För MSD lokalt har förändringen, enligt Katrin Moeschlin, inneburit många organisatoriska fördelar.
– Till exempel slipper vi göra omorganisationer hela tiden för att anpassa oss till hur mycket kliniska prövningar vi har. Det gör att vi har kunnat lägga mer tid på att bibehålla och utveckla kärnverksamheten och mindre tid på ren administration.
Att ha hela styrkan på konsultbasis tror hon dock inte skulle fungera.
– Vi har gjort bedömningen att våra projektledare behöver vara fast anställda eftersom de måste ha fördjupade kunskaper både
om våra kliniska projekt och om företaget. Den kärnverksamheten behövs för att behålla den nödvändiga kompetensen inom bola- get.
En fråga som ofta kommer upp är om det verkligen är billigare att anställa konsulter, är det så?
– Nej, det är inte billigare i kronor och ören men det är framför allt flexibiliteten att öka eller minska arbetsstyrkan för att matcha behovet som man betalar för. Instabil ekonomi och nedskärningar hos stora företag som Astrazeneca har gjort ett stort antal personer inom life science-branschen arbetslösa. Bemanningsföretagen har aldrig haft fler kandidater att välja mellan men även om underlaget är stort är det inte alltid lätt att hitta rätt konsult.
– Generella tjänster går ofta rätt fort att tillsätta men söker bolaget någon med väldigt specifika kunskaper kan det vara svårare att hitta, särskilt om företaget har väldigt bestämda åsikter om vad
de letar efter säger Pontus Torstensson, affärsområdeschef för Medical and Science på Adecco.
Enligt honom är det ett generellt problem att många bolag har ett fyrkantigt förhållningssätt kring rekrytering.
– Vi är dåliga på att ta tillvara kompetens, företagen stirrar sig ofta blinda på kandidaternas erfarenheter från industrin i stället för att vara beredda att så att säga förädla råvaran till det önskade ändamålet. Med de kommande pensionsavgångarna står vi inför ett gigantiskt kompetensbortfall, vilket bäddar för problem om det här synsättet inte förändras.
Konsulter hyrs framför allt in i samband med föräldraledigheter eller sjukskrivningar, men också vid andra perioder av ökad arbetsbörda som audits, implementering av ett nytt system eller för att stärka upp organisationen när företaget har anställningsstopp.
– Life science-branschen är en projektbransch med mycket toppar och dalar beroende på var i produktens cykel man befinner sig i. För tio år sedan anställde de stora bolagen när de hade behov men i dag är man mycket mer osäker på vika långsiktiga behov man har och väljer därför att arbeta mer i projektform för att få flexibilitet i sin verksamhet.
Ett företag som har stor erfarenhet av att hyra in konsulter är medtech-bolaget Aerocrine.
– Vi har använt oss av konsulter sedan starten 1998, de första åren var det till och med fler konsulter än fast anställda. Det passar oss eftersom mycket av vårt arbete, inom till exempel teknisk utveckling, sker i projektform och vårt personalbehov därför ändras, säger Marleen Stenvi, HR-chef på Aerocrine.
Marleen Stenvi kan till viss del känna igen sig i Pontus Torstenssons uttalande att bolagen inte så gärna vill gå ifrån sina speciella krav.
– Ofta letar vi efter vissa erfarenheter och kunskaper men även om kravspecifikationen kan verka gedigen så är den inte ristad i sten, hittar man rätt person så kan man vara beredd att kompromissa på vissa punkter.
Marleen Stenvi tycker annars att det fungerar bra med konsulter för det mesta, dock inte till alla typer av tjänster.
– På ledande befattningar vill vi ha fast anställda och ibland tvingas man anställa någon på en position där man först tänkt sig ta in en konsult. Så var det för oss när vi stod inför att anpassa och uppgradera våra affärssystem, vi fick inte tag på någon konsult som hade erfarenhet av systemet så vi valde att anställa en person som nu är kvar och jobbar med drift och underhåll av systemet.