Cardoz lägger ner i Köpenhamn
Efter negativa studieresultat läggs forskningen ned.
Christian Meyer är forskningschef på bolaget och har lett forskningen från Köpenhamnskontoret.
- Cardoz är ett virtuellt bolag som bildats kring en läkemedelssubstans som testats inom flera indikationer. Vi har hela tiden vetat att det var ett högriskprojekt och har därför inte bildat ett traditionellt bolag utan istället utvecklat substansen inom en organisation som innebar lägre kostnader, säger han.
- När vi nu har testat läkemedelskandidaten i klinik visade det sig att den inte uppnådde effekt och därför lägger vi ned forskningen kring substansen.
Läkemedelsprojektet baserade på en anti-inflammatorisk substans och har testats inom indikationer som åderförkalkning, aortaaneurysm i buken och Duchennes muskeldystrofi. Inom indikationerna bukaortaaneurysm och Duchennes nådde projekten klinisk fas II. I Duchennes-projektet ingick totalt 326 patienter i studien som rekryterades från flera prövningssiter i Danmark, Sverige och Storbritannien. Studien inom åderförkalkning nådde projektet klinisk fas I.
Köpenhamnskontoret har i huvudsak inte haft några fastanställda utan har hyrt in tjänster när det har behövts allt eftersom projektet fortskridit.
- Vi har skapat en organisation som klarat av att köra det kliniska utvecklingsprogrammet till en låg kostnad. Istället för att vända dig till en CRO har vi tagit in kompetens som varit kontrakterad per timme då det har behövts. På så vis håller du kostnaderna nere och det är att bra sätt för små biotech-bolag att utvärdera sina läkemedelssubstanser, säger Christian Meyer.
- När vi peakade hade vi tre prövningar i gång samtidigt och tio personer som jobbade med projekten, tillägger han.
Vad som händer med Sverigekontoret är ännu oklart.
- Det finns inga projekt eller investeringar kvar i bolaget så vad det blir av med kontoret i Stockholm vet jag inte, säger Christian Meyer.
Life Science Sweden har sökt Cardoz representanter i Sverige.