Hallå där Madeleine Neil ...
...som gått från Uppsala Bio till Uppsala universitet, varför då?
Du ska leda projektet Uppsala Health Summit, vad är det?
- Det är ett projekt som ska bli en internationell mötesplats för dialoger kring hur nya kunskaper ska förbättra vården framöver. Det ska inte främst ta upp nyheter inom den medicinska och tekniska utvecklingen utan diskutera hur vi kan se till att de kommer till nytta för bättre hälsa, och därför diskutera aspekter såsom samhällsansvar samt etiska och ekonomiska frågeställningar.
Finns det inte forum för dialoger kring detta tidigare?
- Nej, jag tror inte det. Det diskuteras en massa, men på olika håll och diskussionerna kopplas aldrig samman. I vår förstudie till projektet fick vi också höra att det är bra att vi tar upp de etiska frågeställningarna kring utvecklingen av vården.
- Tanken är inte att bjuda in politiker eller representanter för andra grupper och knäppa dem på näsan. Tanken är att vi ska bringa förståelse kring de olika utmaningarna som finns på olika håll och faktiskt skapa en dialog där alla kommer till tals.
Första ämnet att ta upp blir åldrande och hälsa, vad ska ni ta upp då?
- Det är ett väldigt brett ämne, men fokus blir på vårdens utmaningar i och med att vi blir allt äldre. Tittar du på vad vi lever med för typ av sjukdomar så blir det vanligare med kroniska och icke-smittsamma sjukdomar vilket innebär en annan typ av belastning på vården.
- Vi kommer bland annat ta upp frågor som hur vi kan hitta nya behandlingar, hur vi ska kunna bota sjukdomarna istället för att bara behandla dem och även möjligheter för prevention för att förebygga att sjukdomarna uppstår. I detta och även vid andra ämnen kommer vi att väva in etiska frågeställningar såväl som ekonomiska.
Vilka andra frågor kommer tas upp framöver?
- Ett högaktuellt ämne som vi diskuterat är infektion och antibiotikaresistens som ju är en global fråga. Det är ett dilemma med att hitta nya behandlingar, inte bara antibiotika utan även andra alternativ, och marknaden klarar uppenbarligen inte av det. Här måste vi diskutera hur vi handskas med problemet internationellt.
För vem har projektet startat?
- Tanken är att ministrar, politiker, representanter från vården, patientorganisationer, läkemedels- och diagnostikindustri samt intresseorganisationer ska delta dialogen. Vi har ett mål att redan från början göra detta till en nationell och internationell mötesplats.
- Vi hoppas också kunna få in engagemang från religiösa samfund som i många fall är mycket bättre på att hantera etiska frågor.