Årsmöte med politiskt tema
Demografi och politik stod på agendan när den svenska medtech-branschen samlades på onsdagen.
– Men det här är analyser baserade på vad vi vet nu, vi vet samtidigt att vi är dåliga på förutsäga vad som kommer att hända och hur det kommer påverka oss, sa Anders Ekholm.
Han beskrev också vården som en väldigt traditionell organisation som inte alls hängde med i utvecklingen. För lite hightech och empati och för mycket tradition var hans dom mot vården.
– Överallt i samhället vänjer vi oss vid omedelbar behovstillfredsställelse. Om det lanseras i en ny Iphone räknar vi med att vi får den samtidigt som alla andra, och vi får det också ofta. Men när vi behöver kontakt med vården ska vi ut i snön, gå till en sliten vårdcentral och snällt vänta på långsamma papperslappar. Glappet mellan vården och resten av samhället är stor.
För att driva på utvecklingen tror han på mer och bättre utbyggda beslutsstöd och mer it-lösningar överlag inom vården.
Under eftermiddagen gav också tre olika politiker sin bild av branschen, alla kom de från oppositionen. Först ut var Anders Lönnberg, sjukvårdspolitiker för Socialdemokraterna i Stockholm, som också är ordförande i Storstockholms diabetesförening. Han fokuserade mycket på att vetenskapen gör en individualiserad medicinsk behandling allt mer möjlig, men att sjukvården och står i vägen för den utvecklingen.
– Hela sättet vi ersätter vård på idag går emot hela den individualisering som vetenskapen egentligen drivs mot, sa han.
Per Bolund, ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet, hade tidigare på dagen presenterat Miljöpartiets budgetförslag och drog delar av den på konferensen. Bland annat berättade han att de vill införa avdrag på arbetsgivaravgiften för små, forskningsintensiva företag.
Mikael Damberg , gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, ägnade sin talartid till att beskriva vad han såg som vårdens och branschen utmaningar.
– Vården måste bestämma sig för om den ska vara nytänkande eller bara billigare, jag tror det krävs statliga beslut för att få vården mer långsiktig, sa han.
Mikael Damberg efterlyste att alla partier gemensamt bestämde sig för att life science är ett strategiskt viktigt område för Sverige. Han vill till exempel att ersättningssystemen i vården ändras, men gick inte på hur, mer än att nya innovationer måste börja användas mer för att sedan utvärderas.
– Här måste även ni från industrin bli bättre på argumentera för den långsiktiga nyttan med era produkter, sa han.