23948sdkhjf

Roche släpper Tamifludata

Flera års påtryckningar har gett resultat, nu öppnar Roche arkiven för en grupp experter. Kritikerna är dock tveksamma till agerandet då större delen av experterna står på företagets lönelista.
Efter mer än tre års strid med bland annat den vetenskapliga tidsskriften BMJ och Cochrane Collaboration har läkemedelsjätten Roche till slut gett med sig. I ett mail till Cochrane Collaboration skriver bolaget att det går med på att tillhandahålla kliniska data från alla 74 prövningar gällande Tamiflu till en grupp med fyra oberoende influensaexperter och att representanter från Cochrane Collaboration är välkomna att delta. Gruppens första möte är planerat till mitten av juni och utredningen ska finansieras med anslag från Roche.

Enligt ett uttalande i Pharma Times är dock Cochrane Collaboration bekymrade över att tre av de totalt fyra experterna även anlitats som vetenskapliga rådgivare av Roche.

– De senaste tre åren har visat att ledande personer inom industrin har bidragit till att fullständiga data har undanhållits, flera olika instanser, inom både myndigheter, forskare och media, har spelat en roll i att höja upp Tamiflu, allt det måste komma fram i ljuset nu, sa Tom Jefferson, en av Cochrans recensenter till Pharma Times.

Tamiflu blev mycket uppmärksammat i samband med fågelinfluensautbrottet 2005 då många länder valde att köpa in stora lager i av preparatet i händelse av en pandemi. Enligt kritikerna beror miljardförsäljningen på lyckad lobbyverksamhet snarare än starka kliniska data. Under 2009, som var ett rekordår på grund av svininfluensan, H1N1, såldes medicinen för mer än 19,5 miljarder kronor världen över.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063