Patienterna vill ha tre saker
KRÖNIKA: "När samverkan mellan industri, akademi och sjukvård inte bara är honnörsord utan på allvar blir accepterat, välkomnat och understött, då kan vi bygga svensk sjukvård till något bättre än det är i dag", skriver Anders Blanck, vd på Läkemedelsindustriföreningen.
Jo, men arbetet med att stärka Sverige som forskningsnation slutar inte med att riksdagen godtar en proposition, tvärtom, det är nu det börjar. En hel del goda föresatser och en hel del nya pengar har regering och riksdag enats om. Men, föresatser och pengar ger inte i sig bättre forskning. Därför försöker vi nu ta ett steg för att visa hur vi kan gå framåt.
I diskussionen om Sverige som life science-nation är de flesta överens om att vi behöver en offensiv nysatsning för att bryta den kliniska forskningens negativa trend. Jag är övertygad om att vi också behöver en gemensam vision för en forskningsinriktad sjukvård som bygger på tre grundläggande principer: Vård i världsklass, forskning i framkant och att man är beredd att betala för resultat.
Strävan mot vård och forskning i världsklass är portalparagrafer, och de är, eller borde åtminstone vara, kommunicerande kärl. För mig är också ”betala för resultat” en kvalitetsaspekt. Vi ska mäta kvaliteten på det som åstadkoms inom vården, må det vara operationer eller läkemedelsbehandlingar, och inte fastna i mäteller styrmetoder som gynnar ”lagom bra” sjukvård till lägsta möjliga pris. För då blir det ingenting av den offensiva nysatsningen. Dessutom måste ambitionen vara att tidigt introducera och systematiskt utvärdera nya läkemedel och andra tekniker, och innovation måste premieras i pris- och ersättningssystemen.
Ett åtgärdspaket grundat på de tre principerna har möjlighet att få starkt politiskt stöd. De senaste kvartalsundersökningarna på Vårdfrågan.nu visar en tydlig bild: Väljarna och patienterna vill framför allt ha tre saker av vården. De vill ha rättvis och jämlik vård, de vill ha en forskande sjukvård som kan ge hopp om nya behandlingar för svåra sjukdomar och de vill ha hög kvalitet i vården.
De tre kraven stämmer väl överens med de tre principerna i visionen ovan. Och när mål och önskemål stämmer överens finns det grogrund för att skapa reell förändring. Men ingen enskild aktör kan ensam skapa en sådan förändring, det kan bara åstadkommas i samverkan.
När samverkan mellan industri, akademi och sjukvård inte bara är honnörsord utan på allvar blir accepterat, välkomnat och
understött, då kan vi bygga svensk sjukvård till något bättre än det är i dag och life science-forskningen i Sverige kan åter bli internationellt konkurrenskraftig.