23948sdkhjf

Astra Zeneca ska öppna upp lokalerna i Mölndal

Samtidigt som Mölndal blir en av Astrazenecas tre strategiska anläggningar planerar platschefen att öppna upp lokalerna för andra företag. Pressen att leverera har ökat, och med ett öppnare klimat hoppas han skapa dynamik i forskningen.
De strategiska förändringar som Astrazenecas nya koncernchef Pascal Soriot presenterade i mitten av mars innebär att anläggningen i Mölndal får en tydligare roll i koncernens forskningsstruktur.

– Vi blir ett av tre strategiska center. Det innebär att vi blir ett center som har hela kedjan från tidig läkemedelsutveckling till marknadsgodkännande och även uppföljning efter godkännande. De övriga forskningsanläggningarna kommer ha mer fokus på enskilda delar i utvecklingen, säger Jan-Olof Jacke som är chef för anläggningen i Mölndal och även global CFO för Astrazenecas FoU-enhet.

Astrazenecas nya strategi innebär också att företaget ska fokusera på de tre terapiområdena onkologi, hjärta-kärl-metabolism och andningsvägar-inflammation-autoimmunitet.

– Övriga områden som neurologi och infektion fortsätter vi med, men där är vi mer opportunistiska och kommer att styra våra satsningar mer mot de tre strategiska terapiområdena. Även inom dessa områden ska vi fokusera på färre sjukdomar än tidigare. Men två av kärnområdena, hjärta-kärl och respiration, har starka fästen här i Mölndal, vilket ytterligare förtydligar vår roll, säger Jan-Olof Jacke.



Astrazeneca ska
säga upp 1 600 forskare och 2 300 personer från marknadssidan de kommande tre åren. På forskningssidan ska 100 tjänster bort från Mölndal. Vad konsekvenserna blir i Sverige är ännu inte klart.

– Av de totala nedskärningarna är det en väldigt liten del som sker här i Mölndal och det ger oss en relativt stark position inom koncernen. Att man valt att fokusera på Mölndal är för att man tror på den kompetens och struktur som finns här, men det finns så klart också en förväntan på att vi ska leverera nya läkemedel till marknaden.



Många blev
förvånade över att Astrazenecas väljer att flytta forskningsverksamheten från Alderly Park i Manchester, som lyckats bättre med sin forskning de senaste åren, i stället för Mölndal.

– Vi är plågsamt medvetna om att det inte kommit ut tillräckligt mycket nytt härifrån, även om vi bland annat spelat nyckelroller i utvecklingen av Brilinta, Forxiga och Onglyza. Men vi har alla förutsättningar att lyckas framöver, våra forskare är världsledande inom sina fält och här är ett bra samarbetsklimat.

De senaste åren har Astrazeneca meddelat nedläggning efter nedläggning och det finns en virtuell strategi, har ni mest fått en tidsfrist?

– Nej, så ser jag det inte. Men det är klart att vi fortsatt kommer utvärderas på hur vår forskning utvecklas. Samtidigt tror jag att det förtroende vi fått från ledningen nu kan hjälpa till. Självförtroende och arbetsro är bra.



För att stärka
miljön planerar Astrazeneca att öppna upp lokalerna för andra.

– Jag vill ha mer av en campuskänsla där små företag och akademiska forskare sitter bland oss. Om vi skapar en mer dynamisk miljö kan det stimulera bättre forskning. Det ger utbyte och idéer och skapar början till ett ekosystem där medarbetare kanske väljer att jobba i ett mindre bolag ett par år och sedan komma tillbaka till oss.

Hur och när eventuella företag ska kunna flytta in är inte klart ännu, men Jan-Olof Jacke vill att det ska bli snart.

– Det viktiga här är att inte överanalysera utan att sätta igång, vi tror på det här och vill också visa att vi har en öppnare inställning och vill samarbeta med andra.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062