23948sdkhjf

Valpar ska bana väg mot spädbarn

15 års forskning från Sahlgrenska ska nu bli en helt ny förebyggande behandling mot allergi. Målet på sikt är att kunna behandla spädbarn preventivt, men vägen ska gå via en marknad med 12 miljoner hundar.
Under våren ska 60 valpar behandlas med en helt ny metod som skyddar mot allergiutveckling. Metoden är baserad på ett bakteriellt superantigen och förhoppningen är att det efter ett år kommer visa sig att de behandlade valparna inte utvecklar allergi i samma utsträckning som de 60 som inte behandlas.

– Det här är inte ett vaccin utan en helt ny typ av preventiv behandling som hjälper kroppen att korrekt aktivera immunsystemet hos valparna, säger Viktor Karlsson, vd för Premune som utvecklar tekniken.

Om resultaten blir positiva är nästa steg att få produkten godkänd för veterinärmarknaden.

– Det föds 12 miljoner valpar varje år, tio procent utvecklar allergi och inom vissa raser är risken ännu större, vilket ofta innebär lidande för hunden och stora kostnader för hundägarna. Kan vi visa att vi minskar risken att utveckla allergi är marknaden stor, säger Viktor Karlsson.

Även om målet nu primärt är veterinärmarknaden finns en förhoppning om att på sikt kunna erbjuda samma behandling till spädbarn. Det var också så forskningen som ligger till grund för produkten började. De tre forskarna Agnes Wold, Ingegerd Adlerberth och Anna Rudin vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska akademin studerade i mitten av nittiotalet tarmfloran hos nyfödda i västvärlden och jämförde med den hos nyfödda i utvecklingsländer. De såg att det tog mycket längre tid innan västerländska barn hade en bred bakterieflora.

Efter några år kunde de också se att det fanns en korrelation mellan barnen som hade färre bakterier i tarmen och de som sedan utvecklade allergi. Ytterligare studier visade att kopplingen mellan bakterieflora och allergi troligen beror på en grupp proteiner som finns i gula stafylokocker. Hypotesen är att proteinerna fungerar som en universalnyckel som förstärker reaktionen där antigenpresenterade celler aktiverar T-celler. På så sker en naturlig stimulering av immunsystemet även hos de spädbarn som har en reducerad egen tarmflora.

– När vi gick in med ambitionen att kommersialisera den här upptäckten såg vi den stora utmaningen i att ta det hela vägen till humanmarknaden eftersom regelverken är mycket stränga när det gäller barn och eftersom det här är en helt ny sorts preventiv behandling. När vi såg att behovet fanns på veterinärmarknaden blev det en tydlig väg framåt, där är det lättare att nå målet. Men vi konstruerar samtidigt våra studier så att den data vi får kan användas för att ta ytterligare steg mot en humanmarkand, säger Viktor Karlsson.

Konkurrenter på marknaden är terapier som behandlar utvecklade allergier hos hundar, men enligt Viktor Karlsson har flera av de stora läkemedelsföretagen som står bakom dagens behandlingar visat intresse för tekniken.

– Även om de idag har en stark försäljning på den här marknaden är de intresserade av vad som kan bli nästa generation av behandling, vi för diskussioner just nu med både försäkningsbolag och stora veterinärläkemedelsföretag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.234