Inhalationsföretag går ihop
Bolagen i ett år gamla Medicon Valley Inhalation Consortium slår sina påsar ihop och bildar ett gemensamt aktiebolag. Det nya företaget ska samla Öresundsregionens spetskompetens inom inhalationsläkemedel.
– Jag har varit noga med att bara plocka in sådana bolag i konsortiet som bidrar till värdekedjan, från tidigaste utvecklingsfas till produktion av kliniskt material och tekniköverföring. På det viset minimerar vi risk för intern konkurrens och blir en komplett spelare, säger Orest Lastow, ordförande för Medicon Valley Inhalation Consortium och chef för inhalation och medicinteknik på Zenit Design Group.
Nu ska alltså samarbetet fördjupas och större delen av företagen i konsortiet gå in i det nya gemensamma aktiebolaget som fått arbetsnamnet Medicon Valley Inhalation Consortium. Samtidigt ska konsortiet finnas kvar och Orest Lastow blir vd för det nya aktiebolaget. De medlemsbolag som inte går in i det större företaget kommer att knytas till det genom avtal.
– I och med bildandet av aktiebolaget blir det enklare för kunderna. De kommer till exempel bara att förhandla och sluta avtal med en aktör i stället för flera. Aktiebolaget kommer att ansvara för bemanningen i projekten och sedan handplocka resurser från företagen i konsortiet för att fylla de specifika projektens behov, säger Orest Lastow.
Vd för det nya aktiebolaget blir Orest Lastow medan Karin von Wachenfeldt, i dag vd för Truly Translational i Lund, blir vice vd.
- Kunderna är allt från små forskningsgrupper till stora läkemedelsbolag. En stor kundgrupp är tillverkare av generiska läkemedel, som ofta saknar kunskap om läkemedel som intas med inhalator, säger Orest Lastow.
Han vill dock inte avslöja några namn.
– Våra kunder vill vara anonyma. Vi har fått ett nytt projekt i hamn och två till är på offertstadiet, alla tre har kommit till oss efter att vi gick ut med att vi skulle bilda aktiebolaget så det känns som helt rätt väg att gå.
Konsortiet har sedan starten vuxit från fem till dagens 18 bolag. Fortfarande dominerar företag som bildats av tidigare Astrazeneca-anställda och personer från Novo Nordisk i Köpenhamn, bland de övriga finns Malmöbolaget Galenica och danska Bang och Olufsen Medicom.
Aktiebolaget har inte tagit in någon extern finansiering, utan har som ambition att växa efterhand. För att synliggöra sig och hitta nya kunder har konsortiet ställt upp som talare och haft montrar vid olika konferenser.
– Tack vare att vi samlat oss i konsortiet har internationella företag hittat oss, säger Orest Lastow