23948sdkhjf

Socialt entreprenörskap - del av affärsmodellen

Nytänkande och samverkan krävs för att möjliggöra en ny karriär flera gånger under livet, skriver Jenni Nordborg i sin krönika.
Är hälsa lika viktigt som ohälsa? För life science-branchen är det en relevant fråga. Det handlar om att se hela kedjan, från förebyggande interventioner för att värna hälsa till olika innovativa behandlingsmetoder. Sociala entreprenörer gör just det, tar ett helhetsgrepp om hälsa och levererar ökat välbefinnande och ökad livskvalitet för enskilda människor. Samtidigt bygger de en lönsam affärsidé.



Regeringens Framtidskommission
lyfter den demografiska utvecklingen som en av de stora utmaningar som Sverige står inför på längre sikt. Ett hållbart samhälle behöver säkerställa ett socialt, tryggt och innehållsrikt långt liv. Samtidigt måste offentliga verksamheter effektiviseras. En viktig insats för att skapa trygghet är så kallade fixartjänster. Dessa tjänster innebär att äldre får hjälp med utmanande göromål som att sätta upp gardinger, men det innebär också att någon hälsar på och tar sig tid en stund. Är fixartjänster då bara trivsamma på ett sätt som ger ökat välbefinnande? Tvärtom, de ger direkt hälsoekonomiska vinster för samhället, vilket skapar en affärsmöjlighet för en social entreprenör. Framför allt genom att förebygga fallolyckor i hemmet.

Kostnaderna för fallskador i Sverige är cirka fem miljarder kronor, och då bara räknat som direkta kostnader under det första året efter skadan. Av de totala fallolyckorna sker drygt hälften i hemmet. Hälsoekonomiska beräkningar visar att fixartjänster för äldre är direkt lönsamma. Om endast en liten del av allvarliga fallskador såsom höftledsfrakturer kan förhindras väger det lätt upp kostnaden för en fixartjänst i kommunal verksamhet. Till det kommer naturligtvis positiva effekter för individen. Fixartjänster är med andra ord kostnadseffektivt som möjliggör användning av innovativ välfärdsteknologi där den bäst behövs.

Vid presentationen av Framtidskommissionen poängterade statsminister Fredrik Reinfeld att vi behöver kunna arbeta längre för att säkerställa framtidens välfärd. Nytänkande och samverkan krävs för att möjliggöra en ny karriär flera gånger under livet. Center för Socialt Entreprenörskap Stockholm, CSES, vid Stockholms Universitet är Sveriges första inkubator för sociala entreprenörer. CSES genomför ett pilotprojekt där entreprenörer över 55 år får möjligheter att utveckla sina idéer i en inkubator. Affärsidéer som bygger på äldre entreprenörers förståelse för sin egen målgrupps behov av tjänster och produkter. Det bidrar till att skapa arbetstillfällen för äldre som har energi och drivkraft att fortsätta arbeta, och därigenom säkerställa ett stimulerande och friskare liv. Socialt entreprenörskap kan bidra till att möta de utmaningar som Framtidskommissionen pekar på. Socialt entreprenörskap som är lönsamt för både företaget, individen och samhället.

Jenni Nordborg är chef på Vinnovas enhet för bioentreprenörskap.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.068