23948sdkhjf

Så skriver 3D-printern ut organ

3D-skrivaren gör intåg i medicinen. Hittills har forskare skrivit ut hudceller direkt på öppna sår men också blodkärl, muskelvävnad, levervävnad, hjärtmuskelceller, nervceller, benvävnad och lungvävnad.

3D-skrivare skapar en ny njure...

Kirurgen Anthony Atala visar ett experiment som en dag skulle kunna lösa organdonator problemet: I experimentet, som befinner sig i tidigt stadium, använder en 3D-skrivare levande celler för att skriva ut en transplanterbar njure. Se film här.

... nytt öra ...

Amerikanska forskare har skapat ett öra med hjälp av levande celler och en 3D-skrivare. Örat fungerar som ett vanligt öra och förhoppningen är att människor som föds utan eller med deformerade öron ska kunna få nya. Se film här.

... läkemedel ...

Kemisten Lee Cronin arbetar på en 3D-skrivare som kan skriva ut molekyler. Förhoppningen är att på sikt kunna skriva ut medicin med hjälp av kemiska bläck. Se film här.

... och en massa andra delar.

Forskarna har också med hjälp av 3D-skrivare lyckats ta fram urinblåsor som klätts med patienters egna celler för transplantation samt olika typer av vävnader. Enligt forskarnas teori ska allt som kan växa i kroppen också kunna växa utanför den så småning om. Se film här.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094